intellij idea community edition vs eclipse

0

Witam.

Dopiero zaczynam naukę Javy i zastanawiam się czy dla początkującego lepszy będzie intellij w wersji darmowej czy eclipse bo moja uczelnia chyba nie zapewnia mi dostępu do płatnej wersji. Dodam że wykładowca chce za niedługo robić z nami aplikacje okienkowe. Więc pytanie czy ktoś tworzy w intellij idea community edition aplikacje okienkowe i czy na start program ten zapewni mi wszystko co potrzebuje ?

0

Wytłumaczy mi ktoś jak wygląda zakup intellij idea ? Płace 150 euro na rok i mogę korzystać z tego programu przez rok ? czy jak to działa

0

Z tego co ja rozumiem:
Przez rok masz dostęp do najświeższych wersji Ultimate. Po zakończeniu okresu abonamentowego zostajesz z wersją Utlimate, która była na początku tego okresu.

Na https://www.jetbrains.com/idea/buy/#edition=personal na dole jest napisane:

12 months of uninterrupted subscription payments qualify you for receiving a perpetual fallback license.

Ogólnie ta perpetual fallback license wymaga co najmniej 12 miesięcznej subskrypcji, a przy jej zakończeniu zostajesz z wersją Ultimate która była dostępna 12 miesięcy wcześniej.

0
Bros napisał(a):

To można kupić "licencje" na miesiąc pobrać najnowsza wersje i co jakiś czas wykupić żeby zaktualizować ?

Przeczytałem do końca trzeba mieć wykupione na rok żeby otrzymać dożywotnią licencje tylko po roku brak możliwość aktualizowania. to Ciekawe czy później po jakieś dużej aktualizacji można kupić na miesiąc i tylko zaktualizować i znów mieć na stałe nowo wersje.

800zł to dużo jak na początek nauki ale czy wersja darmowa wystarczy do aplikacji okienkowych ?

0

Algorytm jest mniej więcej taki:

  • aplikacje okienkowe metodą "widziały gały co brały": Netbeans
  • szybkie i wygodne środowisko: IDEA
  • środowisko w którym będziesz pracował w korpo: Eclipse
  • programy z jedną klasą, np. sortujące 100 liczb wejściowych: Notepad++, Notatnik, Gedit, Kate, Emacs, Atom, VS Code itd.

Są do tego różne wariacje, mniej lub bardziej udane, np. Gluon Scene Builder, JFormDesigner, WindowBuilder.

0

Ciekawe czy później po jakieś dużej aktualizacji można kupić na miesiąc i tylko zaktualizować i znów mieć na stałe nowo wersje.

Już napisałem. By mieć wersję Ultimate na dostępną w dany dzień trzeba mieć wykupioną subskrypcję na kolejne 12 miesięcy.

Jak będziesz kupował sobie na miesiąc i robił odstępy to nie wpłynie to na twoją perpetual fallback license. Okresy abonamentowe muszą wynosić co najmniej 12 miesięcy by miały wpływ na perpetual fallback license.

1

Jeśli chodzi o licencję na Ultimate dla studenta to na stronie JetBrains jest jak byk napisane:

For students and teachers FREE

Students and teaching staff members are eligible to use all JetBrains tools for free upon verification based on domain or ISIC card.

Wyślij im emaila z domeny .edu czy tam .edu.pl i zapytaj czy kwalifikujesz się na darmową licencję Ultimate.

Inna sprawa to to, że UI designer do Swinga jest dostępny w wersji Community, więc możliwe że nawet nie trzeba się starać o Ultimate.

0

uzywalem eclipsa ale gdy zmeinielm na idea to inna liga, zeby miec licencje studencka po prostu rejestrujesz sie z mejla .edu i śmiga

0
  1. IntelliJ jest darmowy dla studentów za wysłanie maila
  2. Jest tez IntelliJ EAP który znów jest darmowym ultimate
  3. Do prostych aplikacji Ultimate i tak jest zbędne.
0

To ja jeszcze mam pytanie. Jako że zmieniłem branże, poszedłem na studia w wieku 27 lat IT to czy przysługuje mi wersja studencka ultimate? Teoretycznie chyba nie bo ukończyłem 26 rok życia. Obecnie mam 28lat. Studia kończe w lutym. I jeszcze jedno. Jak wygląda sytuacja z z ultimate po zakończeniu studiów. Można korzystać dalej ale bez akutalizacji czy to już zabronione.

0

No właśnie nie znalazłem. Ale człowiek nauczony, że w wieku 26lat w Polsce nie można już liczyć na żadne zniżki.

0

@Bros
Intellij Community na początku wystarczy zwłaszcza jeśli chcesz pracować z JavaFX. A na wiosnę będzie Intellij 17 EAP czyli wersja testowa Ultimate, która teoretycznie jest "niestabilna" ale i tak do nauki jest OK (wiem bo korzystałem).
Naucz się na razie jakiś podstaw Javy napisz jakąś ciekawą aplikacje która np. będzie wielowątkowa i będą jakieś operacje IO(zapis/odczyt do pliku czy komunikacja z internetem). Później weź się za web ;)

0

Idea IntelliJ zostawia daleko w tyle Eclipse i Netbeans, tak w ogóle to Eclipse Mars tak ostatnio zamula, że pod względem szybkości NetBeans 8.2 go wyprzedziło. Ale i tak wszystkie IDE od Czeskiego studia JetBrains dominuje jakościowo wszystkie inne. Niby tam gonią WebStorm, RubyMIne, PyCharm i PHPStrom środowiska programistyczne typu Atom, VS czy Komodo, są nawet niekiedy trochę szybsze(wiadomo nie są pisane w Javie) ale dopracowanie u Czechów jest najlepsze. Lubie Atoma , Brackets z wtyczkami doganiają potężne IDE, ale do stabilności jeszcze im brakuje. Aptana w spadku po Eclipse czy NodeEclipse też pięknie potrafią przymulić, a Idea działa dość sprawnie na słabym sprzęcie. Zapewne mają najlepszych programistów Javy w tych Czechach, a amerykanie bez ładu i składu tworzą te kombajny, a raczej potworki, które nie są też tak intuicyjne jak produkty JetBrains.

0
filemonczyk napisał(a):

uzywalem eclipsa ale gdy zmeinielm na idea to inna liga, zeby miec licencje studencka po prostu rejestrujesz sie z mejla .edu i śmiga

Tylko gdzie założę maila .edu ?


A korzystał ktoś z opcji logowania z oficjalnym dokumentem ? trzeba wysłać skan legitymacji i czekać do tygodnia na weryfikacje.

0
Bros napisał(a):
filemonczyk napisał(a):

uzywalem eclipsa ale gdy zmeinielm na idea to inna liga, zeby miec licencje studencka po prostu rejestrujesz sie z mejla .edu i śmiga

Tylko gdzie założę maila .edu ?


A korzystał ktoś z opcji logowania z oficjalnym dokumentem ? trzeba wysłać skan legitymacji i czekać do tygodnia na weryfikacje.

no jak masz status studenta to masz mejla z .edu , poszukaj na wydziale kogos od saportu it i pytaj

0
Czarny Lew napisał(a):

Ale i tak wszystkie IDE od Czeskiego studia JetBrains dominuje jakościowo wszystkie inne.
[...]
Zapewne mają najlepszych programistów Javy w tych Czechach

Ludzie, nauczcie się czytać. ;) To nie jest żadne czeskie, tylko rosyjskie lub ruskie, jak kto woli.
https://www.jetbrains.com/company/people/
Widzisz tam jakichś Bendrzichów? ;P

0

Uczelnie dają mejle w domenie edu.pl - to powinno wystarczyć. Próba nie strzelba - napisz mejla z uczelnianej domeny edu.pl z zapytaniem i już.

0

Jeśli masz wątpliwości, czy twoja uczelnia jest przez nich uwzględniona to sprawdź sobie w ich repo: https://github.com/JetBrains/swot

Zawsze możesz również wrzucić do tego repo domenę swojej uczelni i poczekać aż to zaakceptują.

Jedyny oficjalny dokument jaki akceptują to ISIC: http://www.isic.pl/pl/

0

Mail z edu.pl powinien wystarczyć. Dodatkowo ja ostatnio musiałem wysłać zdjęcie mojej legitymacji kiedy przedłużałem licencje studencką :)

Mimo iż w Javie jestem początkujący to na pierwszy rzut oka widać że Intellij bije na głowę eclipse. Chociaż od tego drugiego to wole 100 razy NetBeansa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1