Spring + thymeleaf layout

0

Mam na studiach programowanie kompomentowe i facet wprowadza nam jave ee. Na slajdach widnieje mu java ee 5( stara) a na laborkach mamy zrobić sklep internetowy. Prowadzacy ma wywalone na to jak uzytkownicy zrobia ta strone w jave ee, dla tego planuje uzyć springa a dokladniej spring-boot. Już trochę poczytałem i nauczyłem sie podstaw, ale nie potrafie odnaleźć sposobu na layout. Zakładam że na każdej podstronie będą wyświetlane kategorie produktów w formie bloku po lewej strony pobierane z bazy danych. Wiadomo że zrobie jakiś HomeController, ProductController, CartController czy OrderController. Idąc najdłuższą metodą W każdym z tych controllerów mógłbym zrobić @autowired aby pobrać dane kategorii i wrzuć je do thymeleaf za pomocą
model.addAttribute("category", category);
Szukam innej prościejszej metody. Zna ktoś może jakąś i ma przykład? Czytałem że można zrobić bean, ale nie wiem czy o to chodzi.
PS
Ktos powie co teraz jest bardziej uzywane ze springa bo do strone widziałem spring mvc,spring bot i spring web flow?

1
  1. Rozumiesz że Spring nie ma NIC wspólnego z javą ee? To jest konkurencyjna technologia. To tak jakbyś nam tu napisał:

"Na slajdach mamy o javie, na laborkach mamy w niej napisać sklep internetowy. Prowadzacy ma wywalone na to jak uzytkownicy zrobia ta aplikacje w jave, dla tego planuje uzyć .NET a dokładniej ASP.NET"

Rozumiesz niedorzeczność swojego posta?

  1. Reszty posta w ogóle nie rozumiem. Metody na co niby szukasz? Masz mieć w kontrolerze jakiś serwis który pobiera ci obiekty modelu do pokazania w widoku. Innej drogi nie ma.
0
  1. Jest freamworkiem działa po stronie wirtualnej maszyny javy no chyba ze o czyms nie wiem. Rozumiem niedorzecznośc tego, ale mowimy o javie nie technologi microsoftu
  2. Czyli w wiekszosci kontrolerow mam wywolac model pobierajacy kategorie? Szukam sposobu aby tego nie robić dla tego zapytałem się na forum.
0
  1. Ale co ma piernik do wiatraka? Java EE to jest KONRETNA specyfikacja, opisująca zachowanie konkretnych komponentów i technologii. Spring z JEE nie ma nic wspólnego. To jest konkurencyjna technologia tak jak .NET jest konkurencją dla Javy.
  2. Serwis a nie model masz wywołać.
0

Mój błąd masz racje, ale co nie zmienia faktu ze to bazuje na javie.
Model w moim wypadku to classa ktora bedzie reprezentowac wygląd kategorii a serwis bedzie pobieral je z bazy danych i bedzie zawieral liste kategorii?
@Shalom wybacz, ale nie mam obycia w technologii, ale wiekszość firm chyba uzywa springa, ale mozesz powiedzieć mi czy to jest spring mvc, spring boot czy spring web flow?

2

@set4812
cały framework Spring bazuje na czyms takim jak Spring Core, ktory daje podstawowe funkcjonalnosci: dependency injection, ioc, aop itd. Dzieki temu, ze tworcy są hojni, na podstawie tego pakietu podstawowego zbudowali "moduły" do roznych zastosowan. Jednym z nich jest Spring MVC, w ktorym tworzyc mozesz aplikacje internetowe w polaczeniu z jakims kontroleremkontenerem servletow (Tomcaty, Jetty i inne).

Spring Boot to kolejny moduł, ktory za cel postawil sobie predkosc budowania aplikacji w springu. Zamiast robic pliki, konfigurowac xmle, albo przez java-config (pewnie nie wiesz ocb, ale wyobraz sobie to jako dużą część pracy która trzeba wykonać zeby postawić projekt w ogóle), po prostu dostajesz gotowy szkielet aplikacji ktora uruchamiasz i smiga.

Spring WebFlow jest do sterowania przepływem aplikacji - ale nie uzywalem go jeszcze.

jak wejdziesz na spring.io to znajdziesz tam (chocby w zakladce projects) liste projektow ktore oferuja tworcy springa. Znajdzie sie cos do zabezpieczenia aplikacji, tworzenia na androida, dla Scala'i i wielu innych

poczytaj wiecej w netach :)

0

@azalut dzieki za wyczerpujaca wypowiedz. Jak ruszalem springa to zaczynalem od spring mvc ale nie potrafilem dodac thymeleaf i przeszedlem na spring bot.

0

@set4812 spoko, ja ci tylko mówie żebyś sie upewnił ze prowadzący nie ma nic przeciwko...

Model w moim wypadku to classa ktora bedzie reprezentowac wygląd kategorii a serwis bedzie pobieral je z bazy danych i bedzie zawieral liste kategorii?

Nie. W ogóle to co napisałeś nie ma sensu. Mode nie reprezentuje zadnego wyglądu. Od wyglądu masz Widok...

0

@Shalom piszac wyglad mialem na myslic atrybuty i metody takie jak gettery i settery.

0

Wygląda na to, że musisz poczytać najpierw o samej Javie, bo w Twoich postach przemawia brak wiedzy. Poczytaj o programowaniu obiektowym.

0
Shalom napisał(a):
  1. Ale co ma piernik do wiatraka? Java EE to jest KONRETNA specyfikacja, opisująca zachowanie konkretnych komponentów i technologii. Spring z JEE nie ma nic wspólnego. To jest konkurencyjna technologia tak jak .NET jest konkurencją dla Javy.

Prawda, zawsze mnie to wkurza ale w praktyce bardzo wiele osob mowiac o Javie EE w ujeciu szerszym ma na mysli tez wszelkie alternatywne technologie, dzieki ktorym mozna zbudowac applikacje klasy enterprise oparta na Javie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1