Java - środowisko programistyczne na "start"..

0

A więc uczę się już od pewnego czasu języka C++ teraz chciałem przerzucić się na coś innego, z spośród C# i Java wybrałem Javę, znalazłem multum kursów w internecie. Jednak nie wiem jakie środowisko programistyczne wybrać na "start" dla totalnego "newbie", środowisko musi być darmowe i łatwe w obsłudze. Czekam na odpowiedzi.:)

0

Eclipse, Netbeans, IntelliJ (wersja darmowa)... wszystkie praktycznie ;)
Ja uzywam Eclipse i sobie go chwale ;]

0

NetBeans + http://download.oracle.com/javase/tutorial/
NetBeans jest robiony przez tą samą firmę co robi "standardowego" JVMa, używa standardowych narzędzi Javowych.
Eclipse używa własnego kompilatora, własnego bindingu GUI o nazwie SWT (zamiast Javowego Swinga), nie posiada wbudowanego wizualnego edytora GUI.

Ogólnie NetBeans jest polecany dla początkujących. Ja go polecam także dla zaawansowanych :) W Niemczech ma podobno popularność niewiele mniejszą niż Eclipse.

0

A moglibyście podać link do downloadu NetBeans, gdyż nie bardzo wiem jaką wersję mam pobrać tu na głównej stronce: http://netbeans.org/ jest wersja 6.9..

0

Tej siódemki nie ściągaj dopóki jest betą. Wybierz 6.9.1, a skoro jesteś początkujący to wystarczy ci wersja podstawowa "Java SE". Oczywiście najpierw musisz mieć JDK zainstalowane.

0

Eclipse i własny kompilator ? Pierwsze slysze - uzywa przeciez JDK, czyli tego kompilatora, ktory sam zainstalujesz w systemie :> A ze we wlasnym GUI uzywa SWT... kogo to obchodzi ? To nie uniemozliwia Ci nijak pisania swoich programow w Swingu. Jedyna wada moze byc brak tego edytora GUI, ale zalezy, co kto robi w Javie ;]

0

Na pewno nie ma własnego kompilatora? W sumie nie sprawdziłem dokładnie i powtarzam ten frazes jak osioł :P ale:

http://en.wikipedia.org/wiki/Java_compiler napisał(a)

ECJ, the Eclipse Compiler for Java, is an open source incremental compiler used by the Eclipse JDT. It is based on IBM VisualAge's Java compiler. [1]

Chodzi mi o sam kompilator, a nie maszynę wirtualną.

0

Eclipse ma własny kompilator. Korzysta natomiast z JRE zainstalowanego w systemie.

0

Hmm...nie ma co się spierać - wyższość netbeans nad eclipse jest udowodniona:P
A tak na poważnie to losowa ma rację...zależy co kto lubi a co ważniejsze: robi. Netbeans ma przewage w dwóch kwestiach: plugin mavenowy bije tego eclipsowego na łopaty. No i klienci team developmentu...SVN w netbeans jest o wiele bardziej profesjonalny niż w eclipse (no i dostępny na starcie jako integralna część IDE a nie jako plugin). Ale eclipse tez ma swoje przewagi (do końca nie wiem w czym-bo co mi ktoś w pracy chce pokaząć że to tylko eclipse ma, to za 15min to samo pokazuje w netbeans). Jest BIRT...

Prawda taka, że przyzwyczajenie dużo robi.
Ściągnij 6.9.1...i fakt-na początek Java SE Ci wystarczy.

0

Poprzedni post to też ja, źle wpisałem autora.
Przejściowo przeniosłem JDK do innego katalogu, a Eclipse kompiluje aż miło.

0

Hmm... pobrałem to co pisaliście..

Druga sprawa znacie jakieś dobre kursy online do Javy SE, ale od samych podstawy, które zaznajomiły by mnie z podstawami tego języka?

0

Sory za double posta...

Mam problem chciałem dodać ściężkę dostępu do C:jdk/bin - zrobiłem to według instrukcji z kursu: "Wejdź kolejno w Mój komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Zmienne Środowiskowe
Poszukaj zmiennej Path a w niej dodaj na końcu po średniku ścieżkę dostępu do katalogu bin pakietu jdk. Standardowo powinno to być mniej więcej: C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_21\bin" dodałem ścieżkę C:jdk/bin jednak po uruchomieniu konsoli i wpisaniu javac wyskakuje taki komunikat: "Nazwa javac nie jest rozpownana jako polecenie wewnętrze ....". Wie ktoś może jak to naprawić?

0

C:jdk/bin to nie ścieżka. Prosta walidacja poprawności: jeżeli ścieżka to np C:\jdk\bin to polecenie C:\jdk\bin\javac powinno wywołać kompilator Javy. Jeśli byś nie wiedział: ścieżki w PATH są rozdzielane średnikiem.

0

Więc przykładowo jeśli chcę wywołać tą komendę "javac" to należałoby to zrobić następująco Start->Uruchom->Cmd->C:\jdk\bin\javac->"ENTER"??

Chciałem tak zrobić, ale mam dziwny problem, a mianowicie jak uruchamia konsolę poprzez START->URUCHOM->CMD to w konsoli już jest ścieżka dostępu do C:\Documents and Settings\adminn i jeśli chcę wkleić "C:\jdk\bin\javac" wyskakuje nie znaleziono takiej ścieżki..

Loknijcie na SS.. bo według mnie jak uruchamia się konsolę powinna być tylko ścieżka "C:" a ja mam " C:\Documents and Settings\adminn".

0

To jest twój katalog domowy - tak powinno być.

Masz wpisać całość polecenia ewentualnie "cd ścieżka", aby przejść do katalogu z JDK. To są podstawy przecież.

"C:\jdk\bin\javac" wyskakuje nie znaleziono takiej ścieżki..

No i chyba wyraźnie jest napisane o co chodzi. Złą ścieżkę podałeś.

0

Zrobiłem tak jak podałeś, lecz nadal nic podałem w konsoli cd JAVA\jdk\bin i zaś próbowałem cd javac lub samo javac, lecz nic z tego.

Loknij na SS w załączniku.

0

Ja mam zainstalowane JRE i JDK (nie wiem czemu w sumie, może samo się tak instaluje). W każdym razie JRE mam zainstalowane w standardowym katalogu sugerowanym przez instalator czyli: C:\Program Files\Java\jre6 , a moje zmienne środowiskowe to między innymi:

JAVA_HOME=C:\Program Files\Java\jre6
PATH=%JAVA_HOME%\bin;<reszta-nieważne-co>

JDK mam w standardowym (tzn sugerowanym) katalogu: C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_23

Skoro taki lamus jesteś to zamiast kombinować, zmieniać katalogi itp zainstaluj tak jak instalator sugeruje i ustaw podobnie zmienne środowiskowe. Jeśli masz JDK w standardowej lokalizacji to NetBeans powinien sam tą JDK wykryć.

0

Ok jak na razie wszystko działa...

Mam tylko jedno pytanko czy w NetBeans po kompilacji i uruchomieniu program może jakoś wyświetlać się w normalnej konsoli, a nie w kompilatorze?

0

Ale on się uruchamia w konsoli. W kompilatorze nic się nie uruchamia.
Zawsze możesz odpalić w cmd (java mojprog.class)

0

Dobra już wszystko jest ok, thx za pomoc:P

0

Co do środowiska programistycznego, to jestem po troszę fanem minimalizmu. Dlatego zaczynającym przygodę z javą polecam JCreator. Bardzo prosty w użyciu i system prawie nie odczuwa jego obecności, w przeciwieństwie do nb i tym bardziej eclipse.

0

Jak dla mnie to zależy co chcesz robić

jeśli zamierzasz pisać aplikacje konsolowe to NetBeans , chyba, że chcesz pisać w SWT no to Eclipse

natomiast do Java EE Eclipse nie ma sobie równych
te wszystkie skróty, dostosowanie okienek i inne bajery no po prostu raj :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1