Biblioteki javax

0

Chce skompilowac program czy applet napisany w javie poprzez wiersz polecenia i okazuje sie, ze brakuje mi bibliotek javax.media.j3d ; javax.vecmath. Sciagnalem nawet pakiet bibliotek javax ale sa one w formacie .jar a nie .dll tak jak wszystkie inne, ktore mam. Co moge w takim razie zrobic?

Z gory dzieki za pomoc ;)

0

Biblioteki Javy masz w formacie dll?
Skopiuj te jary do katalogu z Twoim programem i kompiluj tak: javac -cp nazwaJara twojaKlasa.

0

Pozostałe wszystkie biblioteki mam w formacie dll.

Skopiowałem te pliki jar do tego katalogu, ale nic to nie pomogło, poza tym nazwę którego jara mam podać w wierszu polecenia jeżeli są dwie biblioteki ktorych animacja program potrzebuje?

Mam tez inny pakiet z bibliotekami "javax" ale one sa plikami "class". Co moznaby z nimi zrobic?

0

Nazwy wszystkich potrzebnych jarów javac -cp Jar1,Jar2,..,Jarn,. twojaKlasa
Parametr cp oznacza zmienną CLASSPATH, tzn. listę katalogów i zbiorów jar, w których kompilator szuka klas. Końcowa kropka oznacza katalog bieżący.

0

@up: w jakim systemie elementy classpath oddziela sie przecinkami?
unix = :
win = ;

0

WyderOS

0

Wlasnie tak robilem i nadal cos nie dziala. Moglbym moze dostac wskazowke, o plik o jakiej nazwie dokladnie chodzi? Ja mam plik "j3dcore" no i nie dziala w zaden sposob, nie wykrywa tych bibliotek. Moglbym poprosic o podanie jakiejs dokladniej nazwy pliku albo dokladnego linka do strony gdzie moge to znalezc?

0

Specjalnie dla Ciebie ściągnąłem pliki jar i napisałem skomplikowaną klasę:

import javax.media.j3d.*;
import javax.vecmath.*;
public class A
{
}

do katalogu zawierającego plik A.java wrzuciłem pliki jd3core.jar oraz vecmath-1.3.1.jar, po tej operacji polecenie javac -cp j3dcore.jar;vecmath-1.3.1.jar;. A.java kompiluje plik A.java.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1