Jak skompilować program przez konsole

0

Witam,

Mam pytanie odnośnie kompilowania programu w konsoli.
Skomplikowałem już w Eclipse i teraz chce go uruchomić za pomocą konsoli..

takie mam pliki:

[IMG]http://i38.tinypic.com/biq9om.png[/IMG]

0

java -cp bin NazwaKlasy

0

Pytanie jest mocno niejasne, chcesz go skompilować czy uruchomić?
Jeśli uruchomić, to:
1 sposób, zrobić plik jar i dwukrotnie w niego kliknąć
2 sposób, wpisać polecenie java to_co_masz_w_deklaracji_pakietu.nazwa_głównej_klasy</i>

0

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Text++\bin\kjiu\qt\gui\editor>java -cp bin
TestEditor
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: TestEditor
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: TestEditor
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(Unknown Source)
Could not find the main class: TestEditor. Program will exit.

czemu taki błąd wyskakuje ?

0

a jak zrobić :

1 sposób, zrobić plik jar i dwukrotnie w niego kliknąć

;-P

0

Windowsowiec...
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Text++ - tu masz być, kiedy to wpisujesz...
i wpisać masz
java -cp bin kjiu.qt.gui.editor.TestEditor

0

ten sam bład

0

Ja bym zalecił to:
java bin.kjiu.qt.gui.editor.TestEditor

0
bogdans_niezalogowany napisał(a)

Ja bym zalecił to:
java bin.kjiu.qt.gui.editor.TestEditor

K....a panowie, wy na pewno piszecie w Javie?
@autor - wchodzisz do katalogyu bin, i tam java kjiu.qt.gui.editor.TestEditor, zzadnego classpatha juz tym bardziej zdnego bin w nazwie klasy jak zalecil Bogdans!
co do jara to idziesz do katalogu bin i:
jar -cfe editor.jar kjiu.qt.gui.editor.TestEditor *

0

A Ty @:: k*wa piszesz w Javie?
Jak masz pakiet p1.p2.p3.p4 i w nim klasę Foo, to "stajesz" na zewnątrz katalogu p1 i piszesz
java p1.p2.p3.p4.Foo.
Zatem polecenie zależy od pakietu, co już napisałem wcześniej, ale autor wątku nie skorzystał.

0

hmm robie na rozne sposoby ale jakosc dalej jest ten blad

http://www.speedyshare.com/662526382.html

jesli mozecie to sprawdźcie u was

0

Ja pisze. I nigdy nie dodaje katalogu (w tym przypadku bin) w ktorym sa pakiety do nazwy klasy ktora ma byc wywolana. Ot, takie moje zboczenie.

0

Zapomniales dodac liba:
java.lang.NoClassDefFoundError: com/trolltech/qt/gui/QMainWindow

0

mógłbyć mi spakować i wysłać na serwer.Bardzo prosze

0

Będąc w katalogu bin wpisuję

java kjiu.qt.gui.editor.TestEditor
i rusza, brakuje mu wspomnianego przez :: pakietu.

0

W pierwszym poście napisałem

java to_co_masz_w_deklaracji_pakietu.nazwa_głównej_klasy
Wypróbowałeś?

0

Chyba zartujesz. Sciagnij sobie: http://qt.nokia.com/downloads - jedziesz na dol i masz java bindings. Jdyne 90 mb. Rozpakuj, wrzuc plik qtjambi-4.5.2_01.jar do katalogu bin. Nasepnie idz do kataloggu lib, skopiuj wszystkie pliki dll do katalogu bin. Nasepnie idz do katalogu bin:
java -cp qtjambi-4.5.2_01.jar;. -Djava.library.path="." kjiu.qt.gui.editor.TestEditor
i dziala.
Jelsi jestes pod linuksem to musisz zmienic na:
java -cp qtjambi-4.5.2_01.jar:. -Djava.library.path="." kjiu.qt.gui.editor.TestEditor (rozni sie srednikiem i dwukropkiem w cp.

0

"Chyba zartujesz" jest do autora postu, nie od Bogdansa.

0

Jak chcesz miec obrazki to skopiuj jeszcze katalog images do katalogu bin.

0

okej dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1