Strona internetowa w Javie

0

Do tej pory pisałem strony w php, jednak sytuacja zmusiła mnie do napisania strony w Javie. Szukałem jakiś porządnych materiałów w googlach, zaopatrzyłem się nawet w książkę "Head First Servlets & JSP" (ale potem stwierdziłem, że mało się dowiem z tej książki, bo styl jej pisania wcale mi nie pasuje).

Problemy mam z następującymi rzeczami:

  • model mcv 2.0 (chociaż po części już wiem co i jak)
  • jak odpalić servlet przy uruchomieniu strony, a nie stronę jsp (pewnie to się jakoś ustawia w web.xml)

Byłbym wdzięczy na udzielenie jakiś konstruktywnych wskazówek

0
monster napisał(a)
  • jak odpalić servlet przy uruchomieniu strony, a nie stronę jsp (pewnie to się jakoś ustawia w web.xml

Na Tomcat 6.0

  • Wrzucasz klasę serwletu o folderu CATALINA_HOME\webapps\ROOT\WEB-INF\classes
  • Dopisujesz do CATALINA_HOME\webapps\ROOT\web.xml taki wpis:
<web-app xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/javaee"
   xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
   xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/javaee http://java.sun.com/xml/ns/javaee/web-app_2_5.xsd"
   version="2.5">

  <display-name>Welcome to Tomcat</display-name>
  <description>
     Welcome to Tomcat
  </description>

<!-- twoje -->
  <servlet>
    <servlet-name>
      jakas_nazwa
    </servlet-name>
    <servlet-class>
      nazwa_klasy
    </servlet-class>
  </servlet>
  <servlet-mapping>
    <servlet-name>
      jakas_nazwa
    </servlet-name>
    <url-pattern>
      /uri
    </url-pattern>
  </servlet-mapping>
<!-- koniec twojego -->

</web-app>

I odpalasz localhost:8080/uri

0

a jak będę chciał miać kilka servletów to skąd serwer będzie wiedział, że akurat ten servlet ma uruchomić przy starcie ?

Bo strona musi mosiadać kilka servletów, model mvc 2.0, strony jsp, komunikację z bazą danych i jeszcze kilka "bajerów"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1