proste pytanie o semafory

0

Witam
Z góry prosze nie mowcie poszukaj sobie w googlach, bo szukam i nie jestem pewien pewnej sprawy mianowicie jaka jest roznica w implementacji w javie pomiedzy semaforem binarnym a counting?
Jak sie je deklaruje i czy oba wykorzystują acquire() i release()?

Z gory dzieki za pomoc i nie smiejcie sie z poczatkujacego :-/

0

Semafor binarny ma dwa stany. Jest albo otwarty albo zamknięty. Semafor zliczający ma N stanów i pozwala na zdjęcie blokady gdy zostanie osiągnięty jakiś poziom licznika.

0

OK fajnie tylko nadal nie wiem jak zaimplementowac z klasy
semafor korzystajac z import java.util.concurrent.Semaphore;

Semaphore (2, true) to wiem a binarny? W tutorialu javy nie ma przykladu :(

0

Cześć!

A semaphore initialized to one, and which is used such that it only has at most one permit available, can serve as a mutual exclusion lock. This is more commonly known as a binary semaphore, because it only has two states: one permit available, or zero permits available.

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/java/util/concurrent/Semaphore.html

Innymi słowy, aby uzyskać semafor binarny ustawiasz mu w konstruktorze 1.

Pozdrawiam!

0
Black007 napisał(a)

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/java/util/concurrent/Semaphore.html

Innymi słowy, aby uzyskać semafor binarny ustawiasz mu w konstruktorze 1.

Tak ma się rozumieć:

 Semaphore mutexR = new Semaphore(1);

??

0
session napisał(a)
Black007 napisał(a)

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/java/util/concurrent/Semaphore.html

Innymi słowy, aby uzyskać semafor binarny ustawiasz mu w konstruktorze 1.

Tak ma się rozumieć:

 Semaphore mutexR = new Semaphore(1);

??

Dokładnie tak.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1