Pewna prosta klasa

0
public class Program0203
{
	public static void main (String[] args)
	{
		Student Uczen= new Student ("Heniek","Kowalski",1014);
	}
}

class Student
{
	private String imie,nazwisko;
	private int grupa;
	
	public Student(String i,String n,int g);
	{
		imie=i;
		nazwisko=n;
		grupa=g;
	}
	
}

Gdzie tu jest błąd? Przepisałem przykład z książki i nie chce zadziałać. W ogóle coś ta obiektowość, to chyba nie dla mnie :-/

0

program musi sie nazywać Program0203.java z tego co mi wiadomo jeśli nazwiesz go inaczej to sie nie bujnie :D

0

To wiem, i tak nazywa się plik. A kompilator wywala coś takiego:

16: missing method body, or declare abstract public: Student(String i,String n,int g);

0

w książce było coś takiego:

public Student(String i,String n,int g);

???

nie wydaje mi się ;-) w tej liniii są 2 błędy - wywal średnik, wywal public - jest to konstruktor, powinien mieć więc następującą postać:

Student(String i,String n,int g){

//ciało

}

pozdrawiam [browar]

0
nightrain napisał(a)

w książce było coś takiego:

public Student(String i,String n,int g);

???

nie wydaje mi się ;-) w tej liniii są 2 błędy - wywal średnik, wywal public - jest to konstruktor, powinien mieć więc następującą postać:

Dzięki wielkie! Chodziło o średnik. A public w książce było ;). Tak uczą tworzyć konstruktory w Core Java 2 Podstawy :).

0
nightrain napisał(a)

wywal public

Mozesz wyjasnic dlaczego ?? :>

0
_kita napisał(a)
nightrain napisał(a)

wywal public

Mozesz wyjasnic dlaczego ?? :>

sorry, napisałem to trochę z rozpędu. po prostu nigdy nie miałem potrzeby używać kwalifikatorów dostępu przy konstruktorze ;-)

0

LOL

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1