Pomoc w Projekcie UML ( Diagramy użytku i Klas)

0

Potrzebuje Pomocy, a przede wszystkim sprawdzenie poprawności pracy, podpowiedzi dotyczących zmian oraz waszej opinii.
Projekt http://www.fileserve.com/file/bhPCqCR <-- tu znajdziecie.

Proszę was o Pomoc, bo jest mi to niezbędne do zaliczenia Przedmiotu na studiach.
Chodzi tylko o poprawnośc Diagramów, ew. rozbudowe.

0

Wrzuć te diagramy w postaci obrazków na imageshack albo ew na jakis darmowy serwer bez limitów, w innym wypadku zapomnij, bo nikomu sie nie będzie chciało.

0

Z diagramu use-case wynika ze:

  • Księgowa może "pracować" w obsłudze klienta, jako serwisant oraz jako magazynier. Na pewno o to chodziło?
  • obsługa klienta może "pracować" jako magazynier i serwisant, o to chodziło?
    *"Księgowość firmy" to dość ogóle stwierdzenie jak na nazwę przypadku użycia systemu.
    *to ma być diagram przypadków UŻYCIA SYSTEMU, w jaki sposób wyobrażasz sobie pomoc systemu w realizacji np. diagnozy, naprawy, wyceny? O ile w przypadku diagnozy czy wyceny to można by wepchnąć do systemu elementy systemu ekspertowego, o tyle naprawa sprzętu to nie jest zadanie projektowanego systemu, a czynność którą wykonuje aktor.

Z diagramu klas wynika zupełnie inna hierarchia dziedziczenia niż z diagramu Use-Case...
Czy faktycznie do czegoś będą ci potrzebne klasy typu Magazynier, Księgowa? Bo z Use-Case wynika że to są aktorzy. Czy w programie widzisz gdzieś potrzebę tworzenia obiektów takiego typu?
Przepraszam bardzo ale co to za metody "dodaj","edytuj","usuń"? Masz np. klasę Auta (która powinna nazywac się Auto bo patrząc na pola tej klasy to możesz w obiekcie tej klasy zapisać informacje conajwyżej o jednym aucie...) i masz tam dodaj(). Jak rozumiem to ma być metoda która doda nam obiekt typu Auto. Ale gdzie go doda? Zapiszesz to sobie na marginesie, czy wytatuujesz na ręce? Gdzie tam masz klasę ZbiórAut albo ListaSamochodow która agreguje w sobie Auta? Tak samo jest z Naprawą i Magazynem.

Poza tym jak tak na to patrzę to tobie sie chyba diagram ERD pomylił z Diagramem Klas. To nie jest to samo...

0

Dzięki wielkie za Te uwagi.
Naprawde jestem kiepski w te klocki, ale przedmiot muszę zaliczyc, a nie daje sobie z tym rady, dlatego Cenie sobie Twoje uwagi i zalecenia :)
mam czas do poniedziałku żeby to ogarnąc, praktycznie mam czas jeszcze tylko jutro, bo w niedziele pracuje cały dzień, dlatego jeżeli byłbyś w stanie jeszcze podsunąc mi pare uwag do poprawy bądź jakieś podpowiedzi które warto zmienic/dodac/usunąc byłbym naprawde bardzo wdzięczny.

iteresuje mnie informatyka, dlatego podjąłem studia w tym kierunku, ale zdecydowanie ciągnie mnie do zarządzania siecmi, a UML totalnie nie ogarniam.

0

Rzuc okiem na ten temat:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=165824
może też coś ciekawego tam wyczytasz

0
Shalom napisał(a)

może też coś ciekawego tam wyczytasz

Sugerujesz, że powinien sobie panienkę na noc sprowadzić? ;)

0

http://img267.imageshack.us/img267/5907/nowszy.jpg

czy to juź bedzie bardziej trzymało się kupy i miało jakiś sens?

0

Wygląda lepiej ale moim zdaniem nadal masz na diagramie elementy które nie są przypadkiem użycia systemu, chyba że to faktycznie ma być system ekspertowy.
Poza tym zmieniłbym nazwy niektórych przypadków na nazwę czynności, łatwiej wtedy zauważyć zbędne/złe przypadki. Np. "stan magazynu" to ma być, jak rozumiem, "wyświetlenie stanu magaznu". Jak w takim razie nazwałbyś przypadek "księgowość"? Zresztą jeśli zajmuje się tym zewnętrzna firma to w jaki sposób ma ona dostęp do systemu i do czego ona ten system właściwie wykorzystuje? Może to ma być jakieś "zapisanie wyników finansowych"?

0

mógłbyś odnieśc sie do tegohttp://img85.imageshack.us/img85/7807/domainobjects.jpg

zacząłem robic poprawki, ale nie wiem czy ide w dobrym kierunku, teraz zaczyna miec to jakis sens?

0

Jak nie nauczysz się innej relacji między klasami niż dziedziczenie i powiązanie to nie wróżę ci dobrze.
Co to ma być za Magazyn dziedziczący ze Sprzętu? Może chciałeś tam zaznaczyć agregację jednak?
Spis klientów dziedziczący z Klienta? A może jednak agregacja?
Analogicznie z naprawami i ze spisem aut.
Nie bardzo rozumiem powiązanie Klienta i Pracownika warsztatu.
Nie bardzo rozumiem po co ci te interfejsy/klasy typu Szef czy Serwisant czy Magazynier. Gdzie przewidujesz tworzyć obiekty tych klas i po co?

0

Bezsensu do te metody dodaj. Bo dodaje co do czego ?

np.

Pracownik.dodaj()

dodaje pracownika ? gdzie ? do ogólnie zawieszonego w próżni magicznego źródła danych ?
w OOP to wygląda jak byś coś dodawał do pracownika tyle że argumentu metody brakuje

Wszystkie metody dodaj/usuń/edytuj powinieneś zawrzeć w tzw. data access objects. U Ciebie takową rolę mogą pełnić spisy.

Czyli zrób do każdego obiektu danych jak np. Pracownik odpowiedni mu spis jak np. Spis_Pracowników i tam umieść te metody. W konstruktorze tych spisów lub przy jakieś innej formie inicjalizacji podaj im połączenie do bazy danych lub innego źródła.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1