Nie działa kod Asm

Odpowiedz Nowy wątek
Wybitny Terrorysta
2016-02-23 21:24
Wybitny Terrorysta
0

Poniżej kod

.model small
.386

.data
        tekst byte "Hello. World",0ah,0dh,"$"
.stack 100h
.code
        .startup

mov dx, offset tekst
mov ah, 09h
int 21h
.exit
end       

Mógłby ktoś sprawdzić czy działa, próbowałem u siebie i wywala błąd z .model small następnie .386. W przykład z książki

Pozostało 580 znaków

2016-02-23 21:33
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 22 sekundy temu

0

Czym i jak to kompilujesz? Bo nie ma czegoś takiego jak jeden asembler. Nawet po x86 jest ich kilka. Kod wygląda jak pod MASM a pewnie próbujesz kompilować jakimś FASMem.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 2x, ostatnio: Shalom, 2016-02-23 21:35

Pozostało 580 znaków

Wybitny Terrorysta
2016-02-23 22:06
Wybitny Terrorysta
0

@Shalom zainstalowanego mam MASM32 Editor oraz dwa inne kompilatory pod którymi nie działa. Natomiast z MASM32 mam taki problem. Po wpisaniu kodu -> Run program komunikat "Cannot perform this operation. There is no file loaded to perform it on".

Pozostało 580 znaków

Wybitny Terrorysta
2016-02-23 22:14
Wybitny Terrorysta
0

Zapisałem plik i następnie Run Program uruchamia się konsola z ścieżką dostępu do zapisanego pliku i komunikatem "Assembly Error".

Pozostało 580 znaków

2016-02-23 22:15
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 22 sekundy temu

0

No jak nie podasz komunikatu błędu to nic nie zrobimy...


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

Wybitny Terrorysta
2016-02-23 22:20
Wybitny Terrorysta
0

-> Compile resource file

http://fotowrzut.pl/1T8SUMB7AO

Pozostało 580 znaków

2016-02-23 22:49
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 22 sekundy temu

0

Ale co ty w ogóle odpalasz? o_O Bo wygląda jakbyś odpalał w ogóle nie to co trzeba albo jakbyś ściągnął nie to co trzeba. Tu: http://home.agh.edu.pl/~dlugopol/asm/ masz masma32


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2016-02-23 22:50

Pozostało 580 znaków

Wybitny Terrorysta
2016-02-24 11:27
Wybitny Terrorysta
0

Po pobraniu i próbie uruchomienia kompilatora plik ML.EXE pojawia się okienko konsolowe i od razu znika?

Pozostało 580 znaków

2016-02-24 11:31
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 22 sekundy temu

0

No to geniuszu odpal to W KONSOLI bo ten kompilator jest przecież konsolowy. Otwórz konsole, przejdź do tego katalogu a potem wykonaj ML.EXE twójplik.asm. Programy maja to do siebie że jak sie wykonaja to się kończą i "okienko znika".


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2016-02-24 11:31

Pozostało 580 znaków

Wybitny Terrorysta
2016-02-24 11:38
Wybitny Terrorysta
0

Wchodzę w konsolę, wrzucam sobie w nią plik ML.EXE naciskam enter i zwraca mi o to taki wynik http://fotowrzut.pl/AHRUOY8IPD

W czym mam zapisać kod, aby powstał plik .asm?

Pozostało 580 znaków

2016-02-24 11:47
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 22 sekundy temu

0

Nie no chłopie, ty sie chcesz zabrać za programowanie (i jeszcze w asemblerze!) a nie umiesz używać konsoli? o_O I do tego nie umiesz czytać...
Ten program wymaga podania mu pliku .asm jako parametru uruchomienia. Masz przecież podany "usage" nawet na tym twoim screenshocie. Czego nie pojmujesz?
usage: ML [options] filelist [/link linkoptions]
co jest tu takiego skomplikowanego? Zresztą podałem ci już wyżej jak ma wyglądać linia w konsoli zeby coś skompilować.

Odpuść to sobie, informatyka nie jest dla ciebie. Pomyśl co jeszcze lubisz w życiu robić. Może otworzysz piekarnie? Albo zostaniesz fryzjerem? Nie marnuj niepotrzebnie życia, lepiej zmieniaj juz teraz.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0