Diagramy klas

0

Czy tworząc diagramy klas np. jeśli w klasie A mam metodę przyjmującą jako parametr obiekt klasy B, ale nie mam pola z B. To czy jest między nimi jakaś zależność do zaznaczenia na diagramie? Agregacja/Kompozycja?
Jak mam interfejs, który implementują klasy C i D to czy w diagramach C i D należy wymienić metody i pola z interfejsu, czy tylko te, których nie ma w nim?
Czy mając klasę abstrakcyjną, w której mam tylko wymienione stałe to ona jest w relacji kompozycji do innych klas, w których używam tych stałych? (Przy okazji, czy takie przechowywanie stałych jest poprawne?).

0
  1. Asocjacja.
  2. Nie, nie ma sensu chyba że coś nadpisujesz albo chcesz zaznaczyć że taka metoda tam jest.
  3. Taka klasa nie ma prawa bytu i powinna być zamieniona na jakiś plik properties...
0
  1. A nie jest to bardziej zależność (dependency) niż asocjacja? Asocjacja kojarzy mi się bardziej z polem w jednej z klas referującym do innej klasy a argument w metodzie to IMHO zależność.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0