Prośba o skompilowanie dwóch programów

0

Cześć, mam prośbę do osoby, która mogłaby mi pomóc. Nie znam się zupełnie na programowaniu, a znalazłem dwa kody źródłowe krótkich programów/skryptów, które chciałbym u siebie sprawdzić. Języki to chyba perl i java. Poniżej linki:

https://metacpan.org/pod/Business::IS::PIN#NAME i tutaj bezpośrednio do download: http://cpan.metacpan.org/authors/id/A/AV/AVAR/Business-IS-PIN-0.06.tar.gz

oraz drugi, to chyba java:

https://github.com/StefanKjartansson/kennitala-js

Gdyby ktoś, kto wie jak to zrobić, był tak miły i skompilował mi je do pliku wykonywalnego i potem przesłał mailem, byłbym bardzo zobowiązany. Sam nie potrafię tego zrobić.

Plato

1

Pierwsze faktycznie wygląda na Perla, lecz drugie to JavaScript.
Żadnego z tych języków jako-tako się nie kompiluje.

0

Patryku, dziękuję Ci bardzo za informację. Czy mógłbyś mi powiedzieć, co zrobić, aby uruchomić te programy?

0

to: https://github.com/StefanKjartansson/kennitala-js
RACZEJ odpalisz albo pisząc stronę html i dodając ten skrypt (i wywołując jeśli trzeba) lub korzystając z Node.js (http://nodejs.org/) jeśli sama biblioteka nie jest powiązana ze stroną.
Raczej dlatego, że ktoś w swoim programie mógł zaimplementować własny silnik JS rozszerzony o jakieś funkcje (nie przeglądałem kodu więc nie wiem czy tak jest).

jeśli chodzi o skrypt perlowy to w google wpisz: "how to run perl script on windows" (zmodyfikuj jeśli trzeba)

0

Dzięki. Próbowałem z node.js na własną rękę, coś się rozpakowało, albo skompilowało i dalej nie wiedziałem, co robić. Obawiam się, że moja wiedza jest na tak niskim (wręcz zerowym) poziomie, że sam nie dam rady nic zorganizować. Próbuję z perlem teraz. Może coś z tego wyjdzie.

Gdyby ktoś miał chwilę, cierpliwość i ochotę pomóc udostępniając sam plik wykonywalny, to byłbym bardzo zobowiązany.

Ten program z perla prosi abym ściągnął mingw64, zrobiłem to, ale nie wiem za bardzo jak to zainstalować teraz.

0
platorin napisał(a):

...Ten program z perla prosi abym ściągnął mingw64, zrobiłem to, ale nie wiem za bardzo jak to zainstalować teraz...

No bez przesady.

A serio, to sprawdź czy już masz w systemie zainstalowany interpreter perla, jak nie, to możesz np stąd -> http://www.perl.org/get.html .
Póżniej instalujesz ten moduł -> http://cpan.metacpan.org/authors/id/A/AV/AVAR/Business-IS-PIN-0.06.tar.gz (najlepiej bezpośrednio z CPAN-a).
Następnie kopiujesz i zapisujesz jako plik ten skrypt z https://metacpan.org/pod/Business::IS::PIN#NAME (z rozszerzeniem .pl).
Dopisujesz na samej górze shebang (czyli ścieżkę do interpretera) perla (np. #!/usr/bin/perl lub #!C:/perl), nadajesz plikowi prawa wykonywania i uruchamiasz.

Tyle.

P.S. Gdybyś napisał jakiego OS-a używasz to podałbym więcej konkretnych informacji.
P.P.S. Jest jeden mały błąd w tym skrypcie: linia "my $month = month $kt" też musi być zakończona średnikiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1