Firewall XP czy ZoneAlarm?

0

Tak sie zastanawiam,czy lepszy jest Firewal ten z Sp2 czy np.ZoneAlarm.Co byscie wybrali?

0

ZoneAlarm. Więcej możliwości obrony komputera. Chyba nawet on ma jakieśtam przecież wyjątki, reguły itp. Firewall z SP2 tego nie ma - tylko lista programów jakie mają dostęp do internetu z komputera i na jakim porcie i tyle. Ze szczelnością w stosunku do połączeń zewnętrznych nie wiem jak jest.

0

ZoneAlarm. Więcej możliwości obrony komputera. Chyba nawet on ma jakieśtam przecież wyjątki, reguły itp. Firewall z SP2 tego nie ma - tylko lista programów jakie mają dostęp do internetu z komputera i na jakim porcie i tyle. Ze szczelnością w stosunku do połączeń zewnętrznych nie wiem jak jest.

Nie, Firewall SP2 ma dużo opcji - (panel sterowania, zapora systemu windows, zaawansowane) - obecnie właśnie go używam - jest całkiem niezły biorąc pod uwagę, że to standardowa aplikacja. Ale i tak ZA bije go na głowę - znacznie więcej możliwości (ale też wiecej ustawiania). Jeśli chodzi o mnie to ten z SP2 całkowicie mi wystarcza.

btw: czy ktoś wie jak wyłączyć ten hint "Twój komputer może być zagrożony" na starcie systemu (Win XP SP2) ?

0

Jak dla mnie najlepszy jest Kerio mam v.2.1.5 i dziala lepiej niz inne platne

0

Ja osobiście używam Sygate Personal Firewall. Darmowy, sprawdza się :]

0
Deti napisał(a)

btw: czy ktoś wie jak wyłączyć ten hint "Twój komputer może być zagrożony" na starcie systemu (Win XP SP2) ?

<font size="1">Ja to usunlem poprzez alkowite wylczenie hintow:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Wartość EnableBalloonTips ustawiasz na 0</span>

0

Aha, Detox - nigdy zaawansowanych opcji firewalla XP nie sprawdzałem - poelgam na moim Sygate Personal Firewall 5.6 (pierwsza wersja jaka nie kłóci się z SP2). I tak nawiasem to nie jest temat o wyższości jednego firewalla nad drugim...

0
Deti napisał(a)

btw: czy ktoś wie jak wyłączyć ten hint "Twój komputer może być zagrożony" na starcie systemu (Win XP SP2) ?

Najłatwiej wejsc w to i w Zaleceniach trzeba zaznaczyc opcje "mam program antywirusowy który będe monitorowac samemu..."

0

Najłatwiej wejsc w to i w Zaleceniach trzeba zaznaczyc opcje "mam program antywirusowy który będe monitorowac samemu..."

Zaznaczenie tej opcji nic nie daje.

0

Ja osobiście odradzam firewall w SP2, bo program napisany przeze mnie swobodnie łączy się z internetem, a nie jest na liście zaufanych programów.

0

Agnitum Personal Firewall. Tylko na niektórych kompach (np. moim) dzięki niemu Window$ wywala komunikat Błąd sterownika 4096, czy coś takiego, w dodatku z restartem. Ale sprawdź, czy na twoim też. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1