Monitory o różnej rozdzielności w Windows 10

Odpowiedz Nowy wątek
2020-07-04 13:43

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Mam dwa monitory. Jeden o rozdzielczości 1920x1080 i drugi o rozdzielczości 2560x1440. Z powodu różnicy rozdzielczości podczas przesuwania myszy z większego na mniejszy blokuje się ona między monitorami, a podczas przesuwania myszy z mniejszego na większy z krawędzi mniejszego przeskakuje ona na środek większego. Czy istnieje jakieś narzędziem które między monitorami przeskaluje mi pozycję myszy, żeby taki problem nie zachodził?

Tutaj może obrazowo. Jest tak:
title
A powinno być tak:
title

Z góry oznajmiam, że zmniejszenie rozdzielczości drugiego monitora nie wchodzi w grę.

Pozostało 580 znaków

2020-07-04 14:33
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 39 minut temu

Lokalizacja: Poznań

1

To jest dość dziwne zachowanie, w firmie mamy kilka osób, które wpinają lapka z Windows 10 do monitora zewnętrznego (poprzez stacje dokujące) i pracują na 2 - wbudowanym i zewnętrznym. Ani ja, gdy czasem siedzę na stanowisku któregoś z nich, ani żaden z nich czegoś takiego nie zauważyliśmy.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2020-07-04 14:34

Pozostało 580 znaków

2020-07-04 15:11

Rejestracja: 8 miesięcy temu

Ostatnio: 8 godzin temu

2

Mam to na to sposób nie jest idealny, ale jest. Ustaw sobie samemu rozdzielczość na monitorze pierwszym (tym co ma mniejszą rozdzielczość ) na 2560 x 1440 (jak masz kartę od nvidii to

) no i po sprawie jak to jest za dużo rozdziałka na ten monitor to spróbuj zmienić skale na windows (prawym na pulpit -> Ustawienia ekranu -> Skala i układ i ze 100% dajesz na przykład na 125%)

Pozostało 580 znaków

2020-07-04 21:31

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

0

Ależ to nie jest błąd tylko fjuczer :D i blokuje się zawsze nawet na równych monitorach na samej górze i na samym dole, tak byś łatwiej miał trafić np w zamknij :)


It's All About the Game.

Pozostało 580 znaków

2020-07-05 09:26

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

꧁Oziaka꧂ napisał(a):

Mam to na to sposób nie jest idealny, ale jest. Ustaw sobie samemu rozdzielczość na monitorze pierwszym (tym co ma mniejszą rozdzielczość ) na 2560 x 1440 (jak masz kartę od nvidii to

) no i po sprawie jak to jest za dużo rozdziałka na ten monitor to spróbuj zmienić skale na windows (prawym na pulpit -> Ustawienia ekranu -> Skala i układ i ze 100% dajesz na przykład na 125%)

Nie posiadam takich zakładek w panelu nvidia

mr_jaro napisał(a):

Ależ to nie jest błąd tylko fjuczer :D i blokuje się zawsze nawet na równych monitorach na samej górze i na samym dole, tak byś łatwiej miał trafić np w zamknij :)

Jest różnica między blokowaniem się na 10 i 360 pixelach.

Poradziłem sobie instalując https://github.com/mgth/LittleBigMouse

Pozostało 580 znaków

2020-07-05 10:13

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 minut temu

2

Możesz:

  1. przyzwyczaić się do tego :-)

  2. przesuwać monitory logicznie względem siebie, czyli jak masz tak

a.png

to możesz zrobić tak

b.png

albo nawet tak

c.png

i być może w jakimś ułożeniu będzie to dla ciebie mniej uciążliwe.

  • c.png (0 MB) - ściągnięć: 1
  • b.png (0 MB) - ściągnięć: 1
  • a.png (0 MB) - ściągnięć: 1

Pozostało 580 znaków

2020-07-05 11:14

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

1
Azarien napisał(a):

Możesz:

  1. przyzwyczaić się do tego :-)

  2. przesuwać monitory logicznie względem siebie, czyli jak masz tak

a.png

to możesz zrobić tak

b.png

albo nawet tak

c.png

i być może w jakimś ułożeniu będzie to dla ciebie mniej uciążliwe.

Przecież napisałem, że

ToTamir napisał(a):

Poradziłem sobie instalując https://github.com/mgth/LittleBigMouse

Pozostało 580 znaków

2020-07-06 01:15
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 20 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Trochę nie rozumiem jak siedząc przed komputerem można nie widzieć, gdzie jest krawędź ekranu, i dziwić się, że myszka przesuwana na obszar, na którym ekranu nie ma, nie chce się przesunąć.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2020-07-06 08:32

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 minut temu

1
somekind napisał(a):

Trochę nie rozumiem jak siedząc przed komputerem można nie widzieć, gdzie jest krawędź ekranu, i dziwić się, że myszka przesuwana na obszar, na którym ekranu nie ma, nie chce się przesunąć.

A próbowałeś pracować na monitorach o różnej rozdzielczości, gdzie fizyczne rozmiary monitorów nie są proporcjonalne do różnicy w rozdzielczości? Bo wtedy to powoduje opisany efekt utrudniający pracę.

Pracuję tak na co dzień. - somekind 2020-07-06 13:16
To skoro tak pracujesz to nie widzę sensu w wypowiedzi powyżej. Autor widzi gdzie jest krawędź i ekran jest w miejscu w które chce przesunąć myszkę ale nie może bo logicznie nie ma tam pikseli. - obscurity 2020-07-14 18:50

Pozostało 580 znaków

2020-07-06 13:22

Rejestracja: 7 miesięcy temu

Ostatnio: 5 godzin temu

0

Ja lubię mieć jeden ekran obrócony do pionu i kiedyś faktycznie miałem problem. Później zacząłem ustawiać lapka pod pierwszym monitorem i dzięki temu ten pionowy prawie idealnie obsługiwał na wysokość dwa ustawione poziomo ;)

Pozostało 580 znaków

2020-07-14 17:09
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

Lokalizacja: Poznań

0

To chyba rzeczywiście kwestia przyzwyczajenia, szczególnie gdy mam prawy monitor w pionie (i w domu i w pracy). Zdarzało mi się, że to blokowanie myszy wkurzało, ale jest absolutnie logiczne.. acz rzeczywiście opcja by przeskakiwał na górę niższego monitora również miałaby sens i pewnie system mógłby taką opcję wprowadzić.

Natomiast skalowanie nie miało by sensu, bo powodowałoby skakanie myszy w pionie, co byłoby absolutnie nieintuicyjne. Ustaw sobie okno programu na obu monitorach i przesuwaj myszą po belce.. oczekujesz, że na drugim monitorze kursor nadal będzie na belce, a nie zostanie przeskalowany i przesunięty w pionie by się dopasować do rozdzielczości.

Spoko, że sobie poradziłeś jakimś programem, acz wg opisu pomaga on przy monitorach z różnym dpi, a nie z różnymi rozdzielczościami (albo nawet takimi samymi, ale przesuniętymi względem siebie w ustawieniach).


jeśli przy tym samym rozmiarze mają różną rozdzielczość to wychodzi że mają różne dpi - obscurity 2020-07-14 18:17
No nie, bo 1) jeden może być w pionie; 2) mogą być przesunięte wirtualnie w ustawieniach jak widać na poście wyżej Azariena - Marooned 2020-07-14 20:58

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0