Wątek przeniesiony 2017-07-10 14:17 z Newbie przez furious programming.

Ubuntu 17.04 - instalacja Sublime Text 3

0

Cześć,
ostatnio przeszedłem na nowszą wersję Ubuntu - 17.04. Od razu pojawiły się jakieś dziwne prolemy z nim. Nie jestem jakimś hiper specem co do Linuxa, zainstalowałem go, zeby się go uczyć i tak został; dlatego pytam. Nie za bardzo wiem jak to rozwiązać. Otóż: próbuję zainstalować Sublime Text 3. Poprzednio na wcześniejszej wersji Ubuntu (16.04.2 LTS) instalowałem go za pomocą:

$ sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install sublime-text-installer

Teraz natomiast gdy używam tych samych poleceń otrzymuję błędy w terminalu. Oto log:

dawid4157@lenovo:~$ sudo su root
[sudo] password for dawid4157:
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3
Sublime Text 3 Installer: the package in this PPA downloads and installs the latest Sublime Text 3 beta builds.

For more info, see: http://www.webupd8.org/2013/07/sublime-text-3-ubuntu-ppa-now-available.html
More info: https://launchpad.net/~webupd8team/+archive/ubuntu/sublime-text-3
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it

gpg: keybox '/tmp/tmpe9vkcs9v/pubring.gpg' created
gpg: /tmp/tmpe9vkcs9v/trustdb.gpg: trustdb created
gpg: key C2518248EEA14886: public key "Launchpad VLC" imported
gpg: no ultimately trusted keys found
gpg: Total number processed: 1
gpg: imported: 1
OK
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo apt-get update
Pobieranie:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security InRelease [89,2 kB]
Stary:2 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty InRelease
Stary:3 http://ppa.launchpad.net/webupd8team/sublime-text-3/ubuntu zesty InRelease
Stary:4 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates InRelease
Stary:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports InRelease
Błąd:6 https://download.sublimetext.com apt/dev/ InRelease
Could not resolve host: download.sublimetext.com
Pobrano 89,2 kB w 30s (2918 B/s)
Czytanie list pakietów... Gotowe
W: Nie udało się pobrać https://download.sublimetext.com/apt/dev/InRelease Could not resolve host: download.sublimetext.com
W: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub użyto ich starszej wersji.
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo apt-get install sublime-text-installer
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
sublime-text-installer
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0 B/9566 B archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 26,6 kB miejsca na dysku.
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 202898 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../sublime-text-installer_3126-2webupd81_all.deb ...
Downloading...
--2017-07-10 1510-- https://download.sublimetext.com/sublime_text_3_build_3126_x64.tar.bz2
Resolving download.sublimetext.com (download.sublimetext.com)... failed: Name or service not known.
wget: unable to resolve host address ‘download.sublimetext.com’
download failed
Download done.
Removing outdated cached downloads...
sha256sum mismatch sublime_text_3_build_3126_x64.tar.bz2
Sublime Text is NOT installed.
dpkg: błąd przetwarzania archiwum /var/cache/apt/archives/sublime-text-installer_3126-2webupd81_all.deb (--unpack):
podproces nowy skrypt pre-installation zwrócił kod błędu 1
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/sublime-text-installer_3126-2webupd81_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Posiadam uprawnienia do katalogu opt jak coś.

0

Próbowałeś dodać repozytorium ręcznie?

0

Sprawdź czy ci DNS działa.

0

Na ten przykład Atom pobieram bardzo podobnie z webupd8team i pobiera się normalnie. Zauważyłem, że nie działają też linki na stronie sublime-text(nie można pobrać żadnej wersji). Być może to probllem z ich serwerami.

0

Bo źle instalujesz, pobierasz paczkę deb ze strony Sublime. Wchodzisz do katalogi z tą paczką deb i wpisujesz
sudo dpkg -i tu_paczka.deb
Lub tak
apt
Install the GPG key:

wget -qO - https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg | sudo apt-key add -
Select the channel to use:

Stable
echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list
Dev
echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/dev/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list
Update apt sources and install Sublime Text

sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text

0
Smutny Kot napisał(a):

Bo źle instalujesz, pobierasz paczkę deb ze strony Sublime. Wchodzisz do katalogi z tą paczką deb i wpisujesz
sudo dpkg -i tu_paczka.deb
Lub tak
apt
Install the GPG key:

wget -qO - https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg | sudo apt-key add -
Select the channel to use:

Stable
echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list
Dev
echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/dev/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list
Update apt sources and install Sublime Text

sudo apt-get update
sudo apt-get install sublime-text

Problem w tym, że w ogóle nie mogę pobrać paczki. W ogóle się nie ładuje. I tak jest tylko na Ubuntu. Na Windowsie już pobiera się normalnie.

0

Teraz niby się zainstalowało, jednakże nie jestem w stanie powiedzieć jak ten problem naprawiłem. It`s a magic! Po prostu wpisałem jeszcze raz i zadziałało.
W logach jest jakaś wzmianka o braku klucza publicznego. Wie ktoś o co może chodzić? Jakby mógł ktoś rzucić na to okiem i powiedzieć czy powinienem coś jeszcze zrobić?

Podaję logi:

dawid4157@lenovo:~$ sudo su root
[sudo] password for dawid4157: 
Sorry, try again.
[sudo] password for dawid4157: 
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3
 Sublime Text 3 Installer: the package in this PPA downloads and installs the latest Sublime Text 3 beta builds.

For more info, see: http://www.webupd8.org/2013/07/sublime-text-3-ubuntu-ppa-now-available.html
 More info: https://launchpad.net/~webupd8team/+archive/ubuntu/sublime-text-3
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it

gpg: keybox '/tmp/tmpep2tkb48/pubring.gpg' created
gpg: /tmp/tmpep2tkb48/trustdb.gpg: trustdb created
gpg: key C2518248EEA14886: public key "Launchpad VLC" imported
gpg: no ultimately trusted keys found
gpg: Total number processed: 1
gpg:               imported: 1
OK
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo apt-get update
Pobieranie:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security InRelease [89,2 kB]
Stary:2 http://ppa.launchpad.net/canonical-chromium-builds/stage/ubuntu zesty InRelease
Stary:3 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty InRelease                    
Stary:4 http://ppa.launchpad.net/webupd8team/atom/ubuntu zesty InRelease       
Stary:5 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates InRelease            
Stary:6 http://ppa.launchpad.net/webupd8team/sublime-text-3/ubuntu zesty InRelease
Stary:7 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports InRelease          
Pobieranie:8 https://download.sublimetext.com apt/stable/ InRelease [2562 B]   
Ign:8 https://download.sublimetext.com apt/stable/ InRelease
Pobieranie:9 https://download.sublimetext.com apt/stable/ Packages [711 B]
Pobrano 92,5 kB w 3s (30,8 kB/s) 
Czytanie list pakietów... Gotowe
W: Błąd GPG: https://download.sublimetext.com apt/stable/ InRelease: Następujące podpisy nie mogły zostać zweryfikowane z powodu braku klucza publicznego: NO_PUBKEY F57D4F59BD3DF454
W: The repository 'https://download.sublimetext.com apt/stable/ InRelease' is not signed.
N: Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
root@lenovo:/home/dawid4157# sudo apt-get install sublime-text-installer
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  sublime-text-installer
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0 B/9566 B archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 26,6 kB miejsca na dysku.
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 204574 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../sublime-text-installer_3126-2~webupd8~1_all.deb ...
Downloading...
--2017-07-10 18:48:42--  https://download.sublimetext.com/sublime_text_3_build_3126_x64.tar.bz2
Resolving download.sublimetext.com (download.sublimetext.com)... 104.236.0.104
Connecting to download.sublimetext.com (download.sublimetext.com)|104.236.0.104|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 9313954 (8,9M) [application/octet-stream]
Saving to: ‘sublime_text_3_build_3126_x64.tar.bz2’

     0K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 33%  330K 18s
  3072K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 67%  351K 9s
  6144K ........ ........ ........ ........ ........ ......  100%  353K=26s

2017-07-10 18:49:10 (344 KB/s) - ‘sublime_text_3_build_3126_x64.tar.bz2’ saved [9313954/9313954]

Download done.
Removing outdated cached downloads...
sublime_text_3/
sublime_text_3/Packages/
sublime_text_3/Packages/Pascal.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Matlab.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Go.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Graphviz.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Haskell.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Clojure.sublime-package
sublime_text_3/Packages/TCL.sublime-package
sublime_text_3/Packages/C++.sublime-package
sublime_text_3/Packages/C#.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Textile.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Text.sublime-package
sublime_text_3/Packages/XML.sublime-package
sublime_text_3/Packages/D.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Lisp.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Objective-C.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Vintage.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Groovy.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Theme - Default.sublime-package
sublime_text_3/Packages/LaTeX.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Color Scheme - Default.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Python.sublime-package
sublime_text_3/Packages/R.sublime-package
sublime_text_3/Packages/PHP.sublime-package
sublime_text_3/Packages/ActionScript.sublime-package
sublime_text_3/Packages/OCaml.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Language - English.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Rails.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Regular Expressions.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Erlang.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Batch File.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Markdown.sublime-package
sublime_text_3/Packages/ASP.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Perl.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Ruby.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Makefile.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Default.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Scala.sublime-package
sublime_text_3/Packages/YAML.sublime-package
sublime_text_3/Packages/JavaScript.sublime-package
sublime_text_3/Packages/ShellScript.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Lua.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Diff.sublime-package
sublime_text_3/Packages/RestructuredText.sublime-package
sublime_text_3/Packages/SQL.sublime-package
sublime_text_3/Packages/CSS.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Rust.sublime-package
sublime_text_3/Packages/Java.sublime-package
sublime_text_3/Packages/AppleScript.sublime-package
sublime_text_3/Packages/HTML.sublime-package
sublime_text_3/changelog.txt
sublime_text_3/sublime_text
sublime_text_3/python3.3.zip
sublime_text_3/plugin_host
sublime_text_3/crash_reporter
sublime_text_3/sublime_text.desktop
sublime_text_3/Icon/
sublime_text_3/Icon/16x16/
sublime_text_3/Icon/16x16/sublime-text.png
sublime_text_3/Icon/32x32/
sublime_text_3/Icon/32x32/sublime-text.png
sublime_text_3/Icon/128x128/
sublime_text_3/Icon/128x128/sublime-text.png
sublime_text_3/Icon/48x48/
sublime_text_3/Icon/48x48/sublime-text.png
sublime_text_3/Icon/256x256/
sublime_text_3/Icon/256x256/sublime-text.png
sublime_text_3/sublime.py
sublime_text_3/sublime_plugin.py
Rozpakowywanie pakietu sublime-text-installer (3126-2~webupd8~1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu mime-support (3.60ubuntu1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils (0.23-1ubuntu2)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu bamfdaemon (0.5.3+17.04.20170406-0ubuntu1)...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index...
Konfigurowanie pakietu sublime-text-installer (3126-2~webupd8~1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu gnome-menus (3.13.3-6ubuntu5)...
root@lenovo:/home/dawid4157# 
0

W manjaro dużo prościej zainstalować z AUR ten notatnik.

0

Był problem z ich serwerem. Naprawili serwer i zaczęło działać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1