Laptop do programowania MacBook / Lenovo Legion

0

Witam, chodzę do wyższej szkoły i zajmuję się programowaniem, stawianiem wirtualnych maszyn i obsługi na nich Win Serv, pracuję też z Adobe Photoshop. Programy piszę głownie w językach, C++/Java/PHP. Do PHP potrzebuję XAMPP'a. Mam więc pytanie który laptop będzie odpowiedni do programowania? Kusi mnie żeby spróbować z jabłkiem ponieważ nigdy jeszcze nie miałem ale porównywając parametry i ceny obydwóch średnio jestem przekonany ale może się mylę.

0

Uzupełnienie posta:

Lenovo Legion Y520, 15,6" Full HD IPS Anti-Glare, Intel Core i7-7700HQ Quad-Core (2,8 GHz z Turbo-Boost do 3,8 GHz, 6 MB Intel Smart Cache), 16GB RAM, 1TB HDD + 128GB SSD, NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB, Windows 10) za 1150 euro.
http://www.notebooksbilliger.de/lenovo+legion+y520+15ikbn+gaming+299476

Apple MacBook Pro Retina 13" 2015 MF839D/A CTO BTO 2.7GHz, 16GB, 256GB SSD za 1730 euro.

http://www.notebooksbilliger.de/apple+macbook+pro+retina+13+2015+mf839da+cto+bto+283886?*nbb=8f14e4

Różnica jest prawie 600 euro więc to też trochę jest, czy warto jednak wydać na MBP?

0

moim zdaniem warto, chociażby dlatego aby spróbować czegoś innego, nowego i nie zamykać się tylko i wyłącznie na MS - win na macOS bezproblemowo postawisz, mac na Win już nie

obejrzyj 3 filmy dlaczego warto:

pooglądaj sobie kanał np. nieantyfana, który zajmuję się Apple na yt i przedstawia ich wady \ zalety

PS. jeżeli Ci mac nie podpasuje bo stwierdzisz, że Win to jest to i nie chcesz zmian to bez problemu powinienieś go sprzedać praktycznie po cenie zakupu

1

Niezależnie od tego, czy potrzebujesz Maka, czy nie - porównujesz totalnie dwa różne komputery!

Z jednej strony masz MacBook Pro o wielkości 13", z dwurdzeniowym procesorem z klasy U i zintegrowaną grafiką Intel Iris (BTW, model jaki podałeś MF839D/A nie ma 16 GB RAM, a 8 GB RAM jak tak wyszukałem).
Z drugiej strony masz 15,6" ważące o kilogram więcej, z czterordzeniowym procesorem HQ i dedykowaną grafiką. I RAM-em na DDR4 i wyglądem maszyny dla graczy.

To zupełnie inna klasa sprzętu. Z tych dwóch co podałeś, to Lenovo zje wydajnościowo MacBooka, przeżuje, wypluje i chciałby zjeść jeszcze raz, tylko się mu rozładuje akumulator w połowie, bo ma nędzne 45 Wh.

0

Lenovo to i7 siódmej generacji, 8 wątków, 6 MB cache, 8 GT/s: https://ark.intel.com/products/97185/Intel-Core-i7-7700HQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_80-GHz
Mac to i5 piątej generacji, 4 wątki, 3 MB cache, 5 GT/s: https://ark.intel.com/pl/products/84985/Intel-Core-i5-5257U-Processor-3M-Cache-up-to-3_10-GHz

Czyli Mac jeśli chodzi o CPU to jest o wiele wolniejszy na każdym polu.

Ten Mac na pewno będzie fajniejszy na podróż czy do Starbucksa, ale do pracy to średnio.

1

Ja powiem tak, dopóki sam nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział. Kup sobie Maca, przekonasz się jak to jest, będziesz mógł dostrzec wady i zalety. Jeśli Ci się nie spodoba to po prostu go odsprzedasz, a uwierz mi, że z tym nie powinno być problemu :)

0

Lenovo może i wydajny ale wygląda jak konsola dla gimnazjalisty. MacBooki mają ultra szybkie SSD więc ogólna responsywność systemu może być wyższa. No i nie ma tam systemu w wersji beta czyli Win10.

0

Nowe laptopy Lenovo z i5, i7 7xxx maja te ultra szybkie dyski na pcie, więc w czym macbooki je przewyższają?

0

Zobacz jeszcze Acer VX5-591 z procesorem i7HQ 7 generacji o GTX1050. Matryca FULL HD IPS matowa, niezłe wykonanie, dobry serwis i gwarancja, od razu z dyskiem SSD i systemem. Ma lepsza kulturę pracy jak wspominany Lenovo legion.
https://www.x-kom.pl/p/342372-notebook-laptop-156-acer-vx5-591-i7-7700hq-16gb-1201000-win10-gtx1050.html

Z mniejszych już nie dostaniesz tak mocnego procesora będą niskonapięciowe

1

A po co mu do programowania gamingowa konsola z odpustowym wyglądem?

0

Lenovo + Linux zjada na śniadanie powolne Apple.

0
MiL napisał(a):

A po co mu do programowania gamingowa konsola z odpustowym wyglądem?

Jest wtedy mocniejszy procesor, można znaleźć też z mniej agresywnym wyglądem Lenovo Ideapad 700-15
https://www.x-kom.pl/p/336941-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-700-15-i7-8gb-2401000-win10x-gtx950m-czar.html?partnerid=100448925&sm12=MTc=&ts=1495638665&token=6250499b9cc71264c3b959c225dc83bf

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1