Laptop do programowania (studia) 13-14cali. Ma to sens?

0

Cześć wszystkim.
Ostatnio znalazłem się w koncu na kierunku Informatyka i biore sie do ostrej roboty. Szykuja sie popoludniowe kola programowania i szkolenia, dlatego chcialbym zamienic mojego 15,6 calowego lapka na cos mniejszego, lzejszego typu 13-14cali, zeby miec na zajecia czy wlasnie te popoludniowe spotkania. W domu zapewne postawie monitor, takze jesli o to chodzi nie powinno byc problemu.

Czy ktos wybral takie rozwiazania? Ma z tym jakies doswiadczenie? Czy 13-14 to jednak nie za malo jak na pisanie kodu (chocby przez te kilka godzin na zajeciach)?

Zastanawialem sie w ogole nad laptopem typu: 13-14cali, FHD IPS, i5 (moze jakas nowsza), 8GB ramu, zintegrowana grafa (nie mam zamiaru raczej grac w gry poki co), SSD.
Wydaje mi sie, ze to spokojnie wystarczylo by na wstep. To nie jest jeszcze programowanie na wysokim poziomie, ani nie sa to tez jakies olbrzymie, wymagajace projekty. na razie jestem na etapie nauki i ukladania sobie nowych wiadomosci, tak zeby za 2 tygodnie nie wymazaly mi sie z pamieci ;)

Prosze o powazne odpowiedzi, poprzegladalem troche internetu, ale nie znalazlem satysfakcjonujacej odpowiedzi, dlatego postanowilem zalozyc ten watek.
Z gory dziekuje za pomoc!

0

W pracy mam 14 cali na FHD i to kiepskie rozwiązanie. Oczy się męczą i trzeba skalować dpi w windows. Dlatego pracuję głównie na monitorze, a na lapkowym ekranie mam jakieś logi/jiry etc.

0

A 15,6 to jakies rozwiazanie tego problemu? Czy nie ma to wiekszego znaczenia?

1

15,6" @1600x900 i to już jest dość dobre rozwiązanie jeśli chodzi o kompromis pomiędzy wielkością sprzętu a wygodą programowania (mówię tu np. o MS VisualStudio).

1

Moim zdaniem taki 13-14 na studia to fajna sprawa. Sam sobie ostatnio zmieniłem 15.6 na 14 bo chciałem coś bardziej przenośnego i jestem zadowolony. W pracy przez 8h albo nawet w domu po zajęciach to na pewno nie najlepsze rozwiązanie - przydałby się normalny monitor, ale na studia czy w inne miejsce na parę godzin - jak najbardziej.

3

najlepiej 14' ze zwykłą rozdziałką, plus stacja dokująca i monitor 24', klawka i mysz, połączenie lapka i stacjonarki, idealna sprawa jak dla mnie

0

Pewnie kwestia gustu i przyzwyczajenia. Mi jak przyjdzie czasem coś napisać na lapku 15 cali to jest masakra. Może to dlatego, że jestem przyzwyczajony do 2x 24 cale. Ale raz na jakiś czas można przemęczyć.

0

Chodzi mi w zasadzie o 2-3 razy w tygodniu po pewnie jakies 2-3 godziny i to wszystko. Reszta dom i tak jak mowicie, polaczenie lapka ze stacjonarka.
Mysle, ze sie skusze na jakas 14.

Jesli mielibyscie juz wybrac 14' to z jaka rozdzialka? Jakies propozycje lapkow? Kolo 3000zl? Osobiscie jestem bardzo zadowolony z Lenovo i cala moja rodzina ma lapki tej marki. Wiem, ze sporo osob mowi, ze to lekka tandeta tak do 2-3k. Jakie marki warto przegladac? (bo mialem acery, ktore wiecznie sie przegrzewaly, della, ktory nie wiadomo dlaczego sie zawieszal i lenovo, w ktorym bylo wszystko ok, tylko po roku padla tasma od wyswietlacza)

1

Przez długi czas używałem lapka 13.3", a potem przesiadłem się jeszcze niżej, na 12.5". Osobiście uważam, że przy tych wielkościach ekranu warto szukać modeli o mniejszej rozdzielczości matrycy - DPI ma duże znaczenie. Oczywiście, każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale pracowałem kiedyś z lapkiem 15.6" FHD i jak dla mnie piksele już były niewygodnie małe; FHD na 14", jak opisał @krzysiek050, byłoby katorgą. Co do samej wielkości ekranu - wspomniane 12.5" jeszcze daje radę, jak dla mnie, ale myślę, że to już raczej krańcowa wartość.

Wspominasz jednak, że lapka już masz, więc może jednak zastanów się - czy faktycznie potrzebny drugi? Możesz po prostu kupić plecak z kieszonką do noszenia sprzętu pionowo. Te kilka zeszytów i jakiś jeden podręcznik na studia plus ładowarkę zmieścisz bez problemu. Wykładowcy raczej nie robi różnicy, czy stawiasz na biurku 11" ciputek, czy 17" molocha - albo pozwala na laptopy na wykładzie, albo wynocha ze wszystkimi. :)

0

Bardziej myslalem o sprzedazy starej 15-tki i wymiany na cos nowszego. Nie potrzebuje juz raczej lapka z dedykowana grafika, bo oduzaleznilem sie od tracenia czasu na gry.
Co do pozostawienia tego lapka. Hmmmm... jasne, ze mozliwe jest wziecie go na uczelnie. Aczkolwiek, chcialbym cos mniejszego, lzejszego i co najwazniejsze z mocna bateria. Ta wytrzyma ze 2-3 godziny na lekkim obciazeniu. (Lenovo y50-70)

3

13,3" do nauki programowania jest jak najbardziej ok (z autopsji). Do poważniejszych projektów przydają się już zewnętrzne monitory i reszta peryferiów, ale to jest tylko kwestia rozbudowy. Więcej sobie krwi napsujesz kupując spasioną 17tkę. Jeśli mobilność gra rolę, to tylko 13-14", z ewentualny wyjątkiem w postaci a'la ultrabook 15".

0

W poprzedniej firmie miałem Macbooka Pro 15 cali, teraz przerzuciłem się na Macbook Pro 13 cali. Odczuwam zdecydowanie większy komfort pracy. Jak jest taka potrzeba to go podłączam do dwóch monitorów 23 calowych. Także 13 calówki jak najbardziej mają sens i moim zdaniem jeśli chodzi o mobilność to zdecydowanie biją 15 calówki.

1

Ponoś sobie 15.6 przez 2km kilka razy w tygodniu to szybko Ci się odechce studiowania ;-) Ja zmieniłem 14.1 na 13.3 i nie mam problemów L)

0
testowy_user napisał(a):

Ponoś sobie 15.6 przez 2km kilka razy w tygodniu to szybko Ci się odechce studiowania ;-)

bikola wyrobisz to potem możesz dodać zdjęcia w wątku "programista na siłowni" :)

0

K... ...ć, ciągle widzę zapytania w różnych miejscach o laptop-jednorożec-turbo specjalnie do programowania. Same primadonny się teraz za to biorą? Ja programowałem kiedyś na klonie IBM XT tylko ze stacja dyskietek (OK, skłamałem - z dwoma) i dało się. Ba, mało nie posrałem się wtedy ze szczęścia. ;)

0

w przypadku Linuxa ma to sens, ale trzeba ostro zainwestować swój czas w jakiś dobry twm (tiling windows manager)

dlaczego:

  • skupiasz się tylko na klawiaturze, więc myszka/touchpad zostają pominięte (produktywność na plus++)
  • skupiasz się na zarządzaniu i przerzucaniu oknami (produktywność na plus++ w stosunku do standardowych rozwiązań)
  • rozwijasz skróty klawiszowe (produktywność na plus++)
  • najwięcej miejsca się oszczędza, niewielkie ramki, brak ikon na pulpicie, niewielkie odstępy pomiędzy obiektami, etc

najlepsze twm`y - https://www.slant.co/topics/1902/~tiling-window-managers-for-linux :

Osobiście nie mam tego problemu, bo jednak i w domu i w biurze mam porządne stanowisko z dodatkowymi monitorami,etc. Ale jakbym miał postawić tylko na mobilność, no to jazda z jakimś twm`em (tylko który jest najlepszy?). Na Windows nie znam rozwiązań.

0
gg napisał(a):

15,6" @1600x900 i to już jest dość dobre rozwiązanie jeśli chodzi o kompromis pomiędzy wielkością sprzętu a wygodą programowania (mówię tu np. o MS VisualStudio).

on chciał 13-14, tam króluje 1366 * 768

0

Używam 14" FHD na co dzień i sobie chwale, jeżeli matryca to IPS to bardzo komfortowo sie pracuje. Thinkpad T460.

0

ja używam MacBooka PRO 15' 2014 - jeśli ktoś chce 15' to polecam, jest rewelacyjny :)

0

Nie wielkość jest kluczowa tylko waga i zużycie prądu.
Mac jest jednym z najlżejszych kompów przy niezłych parametrach, ale do programowania w C# średnio się nadaje.
Stąd pytanie - w czym chcesz programować?

Ja bym poniżej 15.6" nie schodził - bo albo piksele będą za małe przy FHD, albo nie będzie FHD.
No chyba że nastawiasz się na konsolę (C, bash, grep etc) - wtedy bylejaka rozdzielczość wystarczy.

0

znam gościa co sprowadza lapki ostatnio miał 2570p 12,5 cala za 300zł, procek i5, ddr3, bateria rozszerzona, sata3 do tego ssd i za grosze fajny malutki sprzęcik, nawet do wc można zabrać na dłuższą nasiadówkę :)

0

Ja mam 14, i nasetpny ktory kupie tez prawdopodnie bedzie tej wielksoci. Da sie na tym juz wygodnie pracowac i latwo przenosic (bez problemu miesci mi sie do plecaka.

0

Na Macu możesz programować w php/swift/java, z C# i .NET też nie jest źle:

0

Bardzo dziekuje wszystkim za kilka cennych rad. Mysle ze skusze sie na jakas 14-stke, zeby troszke zyskac na mobilnosci i wadze :)

0

Nie chce otwierac nowego watku, dlatego jeszcze pomecze was troche tutaj.

No wiec, jak pisalem, szukam 14' lapka do programowania. Moimi wymaganiami sa: ekran IPS, i5 (w miare silne), grafika zintegrowana, SSD, WAGA (do 1,8kg max) i pasowalby niezly czas pracy na baterii.

Z tego co przegladalem fora, recenzje, sklepy, itp. ciezko o jakies ciekawe 14' lapki. Lenovo ma sporo ciekawych pozycji, tylko nie jestem przekonany czy warto sie w nie pchac (mowa tu o tych lapkach 2 w 1; idealnie pasuja moim wymaganiom, ale nie jestem pewien czy jest sens brac z tym dotytkiem)

Prosze o jakies podpowiedzi, na co warto zwrocic uwage, tym bardziej jesli ktos moze ostatnio szukal podobnych lapkow

0
BlackEye napisał(a):

Nie chce otwierac nowego watku, dlatego jeszcze pomecze was troche tutaj.

No wiec, jak pisalem, szukam 14' lapka do programowania. Moimi wymaganiami sa: ekran IPS, i5 (w miare silne), grafika zintegrowana, SSD, WAGA (do 1,8kg max) i pasowalby niezly czas pracy na baterii.

Z tego co przegladalem fora, recenzje, sklepy, itp. ciezko o jakies ciekawe 14' lapki. Lenovo ma sporo ciekawych pozycji, tylko nie jestem przekonany czy warto sie w nie pchac (mowa tu o tych lapkach 2 w 1; idealnie pasuja moim wymaganiom, ale nie jestem pewien czy jest sens brac z tym dotytkiem)

Prosze o jakies podpowiedzi, na co warto zwrocic uwage, tym bardziej jesli ktos moze ostatnio szukal podobnych lapkow

Chciałbym się podpiąć pod pytanie, bo akurat też szukam niedużego notebooka. Nigdy nie używałem laptopów do pracy, a czasy w których używałem 14 calowych wyświetlaczy sięgają monitorów z kineskopem. Mała modyfikacja warunków: wygodna praca do 4-6 h, w tym ze 2h na baterii, czasami trzeba będzie coś komuś na nim pokazać (max mikrogrupka ludzików z niewielkiej odległości). Przy przenośności nie ma znaczenia waga, raczej rozmiar (żeby się zmieścił do aktówki tj. bez noszenia w dedykowanej torbie, względnie żeby na biurku razem z innym komputerem/komputerami + ew. papierami nie zawadzał za bardzo). Istotna ergonomia ponad wydajnością.

Powiedzmy, że kwestie finansowe nie są rozważane. Zagadnienie które mnie interesuje to rozdzielczość. Na 14 stkach jako tako wygląda 1366*768 i tak przeważnie mają. I teraz mając na względzie wcześniejsze uwagi co byście wybrali:

  1. większą rozdzielczość FHD, gdzie więcej na ekranie się zmieści (pasków, kodu, okien etc.) natomiast bez przeskalowania* wyświetlanych elementów na większe jest słaba czytelność (chociaż nie nosze okularów, to sam mam na 24 calowym monitorze ustawione 125% wielkość el. interfejsu)
    *) czyli jakby większa rozdzielczość jest bez sensu IMHO
  2. popularną dla 14stek rozdziałkę 1366*768, która być może ma jakieś zalety/przewagi dlatego rządzi w tym segmencie wielkości wyświetlacza - /nie wiem, nie znam się, pytam/
  3. zrezygnować z 14, coś większego jednak wziąć, być może z inną rozdz. np. 15.6 cala 1600*900 albo inne pomysły

I pytanie dodatkowe poza konkursem:
Co sądzicie o bardziej "kwadratowych" stosunkach rozdzielczości np. 4:3, kiedyś to było popularne. Względnie innych egzotycznych typu 1280*1200 etc.

1

Jestem szczęściwym użytkownikiem Macbooka Pro 13.3" z 2013 r. i mogę polecić - używkę za 2-3k znajdziesz, jakość, szybkość dysku, work-flow i inne takie bzdety lepsza niż w wielu dzisiejszych modelach za 5k. I ma wszystkie zalety które wymieniłeś.

Ale jeśli nie apple (nie wszystkim odpowiada/może ktoś musi mieć windę, cóż za ból), to odradzam ASUSy i Lenovo, przynajmniej te z segmentu >4k PLN. Wbrew pierwszemu wrażeniu wcale nie grzeszą jakością (pewnie zaraz mnie zbeszta fan azjatyckiej twórczości). Dobrym wyborem jest za to Dell XPS, ale to już wyższe kwoty (ale jakbyś mógł tyle dać, to będziesz zadowolony).

Na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę również baterię i czas pracy na małym obciążeniu CPU (programowanie nie jest bardzo wymagające dla CPU, bardziej dla RAMu). Irytujące jest gdy masz fajnego małego lapka, którego musisz trzymać ciągle na kablu.

0
Bogaty Samiec napisał(a):
BlackEye napisał(a):

Nie chce otwierac nowego watku, dlatego jeszcze pomecze was troche tutaj.

No wiec, jak pisalem, szukam 14' lapka do programowania. Moimi wymaganiami sa: ekran IPS, i5 (w miare silne), grafika zintegrowana, SSD, WAGA (do 1,8kg max) i pasowalby niezly czas pracy na baterii.

Z tego co przegladalem fora, recenzje, sklepy, itp. ciezko o jakies ciekawe 14' lapki. Lenovo ma sporo ciekawych pozycji, tylko nie jestem przekonany czy warto sie w nie pchac (mowa tu o tych lapkach 2 w 1; idealnie pasuja moim wymaganiom, ale nie jestem pewien czy jest sens brac z tym dotytkiem)

Prosze o jakies podpowiedzi, na co warto zwrocic uwage, tym bardziej jesli ktos moze ostatnio szukal podobnych lapkow

Chciałbym się podpiąć pod pytanie, bo akurat też szukam niedużego notebooka. Nigdy nie używałem laptopów do pracy, a czasy w których używałem 14 calowych wyświetlaczy sięgają monitorów z kineskopem. Mała modyfikacja warunków: wygodna praca do 4-6 h, w tym ze 2h na baterii, czasami trzeba będzie coś komuś na nim pokazać (max mikrogrupka ludzików z niewielkiej odległości). Przy przenośności nie ma znaczenia waga, raczej rozmiar (żeby się zmieścił do aktówki tj. bez noszenia w dedykowanej torbie, względnie żeby na biurku razem z innym komputerem/komputerami + ew. papierami nie zawadzał za bardzo). Istotna ergonomia ponad wydajnością.

Powiedzmy, że kwestie finansowe nie są rozważane. Zagadnienie które mnie interesuje to rozdzielczość. Na 14 stkach jako tako wygląda 1366*768 i tak przeważnie mają. I teraz mając na względzie wcześniejsze uwagi co byście wybrali:

  1. większą rozdzielczość FHD, gdzie więcej na ekranie się zmieści (pasków, kodu, okien etc.) natomiast bez przeskalowania* wyświetlanych elementów na większe jest słaba czytelność (chociaż nie nosze okularów, to sam mam na 24 calowym monitorze ustawione 125% wielkość el. interfejsu)
    *) czyli jakby większa rozdzielczość jest bez sensu IMHO
  2. popularną dla 14stek rozdziałkę 1366*768, która być może ma jakieś zalety/przewagi dlatego rządzi w tym segmencie wielkości wyświetlacza - /nie wiem, nie znam się, pytam/
  3. zrezygnować z 14, coś większego jednak wziąć, być może z inną rozdz. np. 15.6 cala 1600*900 albo inne pomysły

I pytanie dodatkowe poza konkursem:
Co sądzicie o bardziej "kwadratowych" stosunkach rozdzielczości np. 4:3, kiedyś to było popularne. Względnie innych egzotycznych typu 1280*1200 etc.

Niektóre systemy (macOS) doskonale dają sobię radę z błyskawicznym przeskalowaniem całego UI, więc możesz sobie zależnie od potrzeb dostosowywać.
Laptopy 13-14" są niewiele większe niż kartka A4, więc o ile nie zdecydujesz się na 15", to nie musisz martwić się przenoszeniem.
Co do baterii: każdy produkt wytrzyma 2 godziny bez kabla, o ile nie jest to praca z grafiką/ciągłe obliczenia.

0
HEMIkr napisał(a):

Niektóre systemy (macOS) doskonale dają sobię radę z błyskawicznym przeskalowaniem całego UI, więc możesz sobie zależnie od potrzeb dostosowywać.
Laptopy 13-14" są niewiele większe niż kartka A4, więc o ile nie zdecydujesz się na 15", to nie musisz martwić się przenoszeniem.
Co do baterii: każdy produkt wytrzyma 2 godziny bez kabla, o ile nie jest to praca z grafiką/ciągłe obliczenia.

Nie chcę macOS, ma być Linux. Nie dlatego, żebym był jakimś hejterem Apple; doceniam i szanuję tę markę, ale tu akurat taki wymóg niezależny ode mnie. Nic nie poradzę musi być Linux jako sys. zainstalowany, inne systemy ew. w maszynach wirtualnych odpalane, a nie na odwrót.

1
BlackEye napisał(a):

Nie chce otwierac nowego watku, dlatego jeszcze pomecze was troche tutaj.

No wiec, jak pisalem, szukam 14' lapka do programowania. Moimi wymaganiami sa: ekran IPS, i5 (w miare silne), grafika zintegrowana, SSD, WAGA (do 1,8kg max) i pasowalby niezly czas pracy na baterii.

Brzmi jak Dell Latitude E7xx (bo E65xx z potencjalnie lepszym procesorem i baterią dyskwalifikujesz masą).

Z tego co przegladalem fora, recenzje, sklepy, itp. ciezko o jakies ciekawe 14' lapki. Lenovo ma sporo ciekawych pozycji, tylko nie jestem przekonany czy warto sie w nie pchac (mowa tu o tych lapkach 2 w 1; idealnie pasuja moim wymaganiom, ale nie jestem pewien czy jest sens brac z tym dotytkiem)

Lenovo to już nie są nawet popłuczyny po IBM, to kompletnie inna filozofia i jakość... mają udane produkty, ale nie jest to już regułą.

Prosze o jakies podpowiedzi, na co warto zwrocic uwage, tym bardziej jesli ktos moze ostatnio szukal podobnych lapkow

Trzy lata temu liczy się jako ostatnio? ;)
Ja mam 14" z HD+ (1600x900) i uważam to za rozsądne. Na 1366x768 nie da się chyba efektywnie robić nic - to jest za małe do przeglądania współczesnych stron WWW, a co dopiero mówić o jakimkolwiek sensownym IDE. W FullHD bym się nie pchał - z drugiej strony teraz FHD na 5" telefonie to mało, więc tak naprawdę wszystko zależy od tego, czy system operacyjny dobrze skaluje.

Bogaty Samiec napisał(a):

Nie chcę macOS, ma być Linux. Nie dlatego, żebym był jakimś hejterem Apple; doceniam i szanuję tę markę, ale tu akurat taki wymóg niezależny ode mnie. Nic nie poradzę musi być Linux jako sys. zainstalowany, inne systemy ew. w maszynach wirtualnych odpalane, a nie na odwrót.

No ale w czym problem?
Naprawdę masa ludzi pierwsze co robi po zakupieniu Maca to instaluje na nim system operacyjny, czy to Windowsa czy Linuksa. Przy okazji pozbywają się ewentualnych problemów z brakiem WiFi po wybudzeniu z hibernacji albo artefaktami generowanymi na ekranie przez oryginalne sterowniki od fApple.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1