Dwa monitory

0

Witam!

Chciałbym osiągnąć taki efekt: dwa monitory podłączone do jednego pc'ta, jedna klawiatura, myszka, z możliwością przełączania pomiędzy monitorami w taki sposób, że np. na jednym siedze w necie, włączam jakąś stronę, przełączam na drugi monitor, robię coś innego, a na pierwszym cały czas ta strona mi się wyświetla...

Karta graficzna: GTX 570, dwa wejścia pod monitor w obudowie są.

Coś takiego byłoby możliwe? Jak to zrobić?

Nie byłoby problemów ze zgodnością, jeśli jeden monitor jest 16:9, a drugi 4:3?

Jak ze spadkami wydajności przy takim rozwiązaniu?

15

Byłoby możliwe, wystarczy wsadzić odpowiedni kabelek w odpowiednią dziurkę i po sprawie...

0
Fdsfdsfh napisał(a):

Witam!
Nie byłoby problemów ze zgodnością, jeśli jeden monitor jest 16:9, a drugi 4:3?

Nie byłoby. Ja mam tak podpięte. Jeden monitor to 16:10 a drugi 4:3.

0

Wybierasz coś takiego jak Konfigurowanie Wielu Monitorów w jakimś panelu karty graficznej, wybierasz DualView (czy jak to się nazywało - robię to codziennie, ale teraz nie kojarzę, bo to odruch automatyczny, a nie mam przy sobie drugiego monitora, tylko laptop), pod klasycznymi właściwościami możesz wyrównać sobie monitory wg uznania (ja to robię tak, żeby pionowo były wycentrowane, domyślnie góra pierwszego=góra drugiego, a też mam dwie różne rozdzielczości na nich): http://i.imgur.com/7Bt2f.jpg

Największym problemem z wieloma monitorami i Windowsem jest i tak to, że tylko na ekranie głównym jest pasek zadań. Wszystkie programy sobie przełączasz w pasku na głównym ekranie, chociaż są one na innych monitorach - Windows nie nadąża za potrzebami, najdalej w Viście powinno być to ogarnięte. Na szczęście są rozwiązania: http://en.wikipedia.org/wiki/User:Xeyelax/Comparison_of_multi-monitor_software
Nie ma co ukrywać: Actual Multiple Monitors miażdży konkurencję, ale sporo (jak na polską kieszeń) kosztuje. Próbowałem też UltraMon, fajny, ale po spróbowaniu Actuala zdecydowałem się na niego. Oba mają trialowe wersje, także się zapoznaj się z nimi, chyba, że uważasz, że Twoje potrzeby zaspokoi jakiś darmowy produkt (patrz tabela pod linkiem wyżej)

0

Jak ze spadkami wydajności przy takim rozwiązaniu?
Jeśli nie masz przedpotopowej karty graficznej bez akceleracji, to spadku nie będzie.
Na gorszych kartach np. zintegrowanych intelach może zacząć rwać gdy okno np. z filmem będzie na granicy monitorów (czyli częściowo na jednym, częściowo na drugim).

0

Dzięki.

Tylko właśnie znalazłem pewien problem - to drugie wejście na kabel od monitora nie ma w rogu tej kreski i czterech dziurek na bolce jak to zwykłe, tylko samą kreskę, przez co kabel nie wchodzi. To chyba nic nie oznacza, wystarczy przejściówkę kupić? :P

0

Może wystarczyć, ale nie musi.
Jeśli nie ma krzyżyka a tylko kreskę, to np. nie podłączysz przejściówki na złącze D-Sub, a co za tym idzie monitora CRT albo starego LCD-ka bez złącza DVI.

Napisz najlepiej jakie masz monitory (konkretne modele).

0

Samsung SM2233 i LG L1730S.

Oba kable mają takie same końcówki - takie o długości +/- 1cm, same gęsto upakowane bolce.

Komputer ma dwa wejścia, szersze, +/-3cm, po jednej stronie dzirki na bolce, po drugiej - albo kreska, albo kreska i cztery dziurki. (sory za mało fachowy język, jestem dopiero na 1 roku informatyki : P)

I właśnie najlepiej jakbym dorwał jakąś przejściówkę, która by te dwa kable złączyła i do jednego gniazda by się to wepchnęło (a już jakby była przejściówka na 3 kable, to w ogóle byłoby zaj*biście, ale to już 3ci monitor chyba tylko na pornosy : P).

2

Chyba to powinno rozjaśnić twoje wątpliwości: http://www.display-port.pl/faq.htm

I właśnie najlepiej jakbym dorwał jakąś przejściówkę, która by te dwa kable złączyła i do jednego gniazda by się to wepchnęło (a już jakby była przejściówka na 3 kable, to w ogóle byłoby zaj*biście, ale to już 3ci monitor chyba tylko na pornosy : P).

Zastanów się chwilę. Przecież w takiej konfiguracji masz tylko jedno wyjście => jeden sygnał wyjściowy. Da radę, ale na obu monitorach wyświetli ci się to samo -_-'

0

@aurel No jasne, sorki, głupotę palnąłem.

[quote]na 1 roku informatyki to ty już powinieneś mieć wiedzę do pracowania na "podstawowych" stanowiskach w zawodzie mniej lub bardziej informatycznym.[/quote]
A co to ma do rzeczy? Sugerujesz, że zaraz po maturze przyjął by mnie ktoś na stanowisko gdzie potrzeba korzystać z kilku monitorów? Prędzej z kilku łopat :P

Ale swoją drogą, ścieżka rozwoju po rozpoczęciu studiów, żeby na koniec mieć porządne doświadczenie, to też ciekawy temat. Od dwóch lat zajmuje się PHP (raczej sam dla siebie), co i raz łapię różne proste zlecenia, ale takie doświadczenie na stanowisko programisty PHP raczej znaczenia nie ma. A co ma? Jaką pracę najlepiej złapać w wakacje? A może ludzie już w weekendy pracują?

1
dzek69 napisał(a):

Największym problemem z wieloma monitorami i Windowsem jest i tak to, że tylko na ekranie głównym jest pasek zadań.

I dzięki temu można mieć jeden ekran cały zajęty przez okno aplikacji, bez straty jego części na pasek, który sobie grzecznie siedzi na drugim monitorze.

Wszystkie programy sobie przełączasz w pasku na głównym ekranie, chociaż są one na innych monitorach

No to jest problem, dopóki się nie odkryje skrótu "Alt + Tab" i przestanie tracić czas na celowanie myszką w pasek zadań.

2

Tam somekindzie, tylko ALT+TAB wyskakuje tylko na ekranie głównym, więc znowu, jeżeli używasz drugiego monitora do innych zastosowań, niż trzymanie tam jednego okna rozciągniętego na cały ekran - to musisz kręcić głową. A jeżeli masz tam powiedzmy 6 okienek, na głównym powiedzmy 8 - to jeszcze główny pasek jest zapchany oknami, których na ekranie nie ma - już lepiej by było, żeby w ogóle ich nie było na tym pasku, skoro nie można grzecznie zrobić drugiego paska.
Jak Azarien wspomniał - pasek można przecież ustawić do chowania, albo po prostu z niego zrezygnować na wybranym ekranie - tak jak Endrju zaznaczył fakt, że w przemyślanym systemie dałoby sie to skonfigurować, a tak to da się to konfigurować w dodatkowym programie, kosztującym prawie 40% ceny systemu operacyjnego (mówię o cenie dla Polski, 250zł za Windows 8 podobno). Microsoft dał d**y, czekamy czy w kolejnym Windowsie zorientują się, że już jest 2012 (a będzie 2013/14/15...) i pasuje przejrzeć na oczy i dostrzec, że dwa monitory to nic nietypowego.

0
dzek69 napisał(a):

Największym problemem z wieloma monitorami i Windowsem jest i tak to, że tylko na ekranie głównym jest pasek zadań. Wszystkie programy sobie przełączasz w pasku na głównym ekranie, chociaż są one na innych monitorach - Windows nie nadąża za potrzebami, najdalej w Viście powinno być to ogarnięte.

Ogarnięte w Windows 8.

0
dzek69 napisał(a):

Tam somekindzie, tylko ALT+TAB wyskakuje tylko na ekranie głównym, więc znowu, jeżeli używasz drugiego monitora do innych zastosowań, niż trzymanie tam jednego okna rozciągniętego na cały ekran - to musisz kręcić głową.

Używasz kilku monitorów i nie musisz ruszać głową? :O

A jeżeli masz tam powiedzmy 6 okienek, na głównym powiedzmy 8

To może jednak należałoby podzielić te okienka między kilka pulpitów?

Microsoft dał d**y, czekamy czy w kolejnym Windowsie zorientują się, że już jest 2012 (a będzie 2013/14/15...) i pasuje przejrzeć na oczy i dostrzec, że dwa monitory to nic nietypowego.

Może dał, może nie dał, może nikt u nich po prostu nie potrafi napisać takiego programu, albo mają inne priorytety. Kupowałeś Windowsa świadomy, że nie ma takiej funkcji?

0

Używasz kilku monitorów i nie musisz ruszać głową?

Czasem chcę sie skupić na pracy na jednym monitorze, no i nie mogę szybko przełączać okien, bo trzeba kręcić głową tylko po to, żeby zaraz znowu patrzeć na tamten. A jak chcę się szybko przerzucać to alt+tab, tak, dopóki nie pogubię się w kolejności okienek w tym (bo menu alt+tab się pojawia tylko na głównym).

To może jednak należałoby podzielić te okienka między kilka pulpitów?

Mówisz o wirtualnych pulpitach znanych z Linuksa?
[1] Tego w Win też nie ma
[2] Nie lubię tego. Może nie umiem używać, ale po prostu mnie to nie przekonuje, zresztą patrz pkt. 1, brakująca funkcjonalność nie może być alternatywą dla innej brakującej funkcjonalności :P

Kupowałeś Windowsa świadomy, że nie ma takiej funkcji?

Windowsa mam oczywiście MSDNAA, ale jakbym kupował to niestety na pudełku nie byłoby i tak krzykliwego napisu: Jest 2012, a my dalej nie ogarniamy wielu monitorów [no dobra, w Win8 jest], co spowodowałoby, że rozważyłbym zakup drogiego systemu bez takiej funkcjonalności i rozglądnąłbym się za alternatywami.

0
dzek69 napisał(a):

Mówisz o wirtualnych pulpitach znanych z Linuksa?
[1] Tego w Win też nie ma
[2] Nie lubię tego. Może nie umiem używać, ale po prostu mnie to nie przekonuje, zresztą patrz pkt. 1, brakująca funkcjonalność nie może być alternatywą dla innej brakującej funkcjonalności :P

[1] Problem występuje wyłącznie u użytkowników zbanowanych przez Google.
[2] Owszem, kwestia gustu, przyzwyczajeń i potrzeb.
Trzeba się tylko zastanowić, czy kupując dom z garażem należy oczekiwać samochodu w środku...

Windowsa mam oczywiście MSDNAA, ale jakbym kupował to niestety na pudełku nie byłoby i tak krzykliwego napisu: Jest 2012, a my dalej nie ogarniamy wielu monitorów [no dobra, w Win8 jest]

No cóż, ja zanim czegoś zacznę używać, to staram się dowiedzieć, jakie to coś ma funkcje, żeby później nie być zdziwionym. :)
Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%? To chyba mniejszość seksualna wielkości porównywalnej z użytkownikami Opery czy Linuksa.

0

No cóż, ja zanim czegoś zacznę używać, to staram się dowiedzieć, jakie to coś ma funkcje, żeby później nie być zdziwionym. :)

Czyli, gdybyś potrzebował rozszerzenia paska zadań na dwa monitory i byś dowiedział się że w Windows to niemożliwe to byś Windowsa nie kupił, tylko używał Linuksa bo tam jest to obsługiwane?

Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%?

Prawie wszyscy, którzy podłączają zewnętrzny monitor do laptopa? W firmie gdzie pracuję prawie wszyscy którzy mają laptopa.

To chyba mniejszość seksualna wielkości porównywalnej z użytkownikami Opery czy Linuksa.

Tak, i jeszcze z tymi co lubią klacze?

Wracając do tematu - program UltraMon zapewnia wszystko, co powinno być wbudowane w Windowsa w kwestii obsługi wielu monitorów, łącznie z taskbarem i tym czego oczekuje autor tego wątku. Funkcjonalność ta zawsze w Windowsach była do d**y (mówię o Windows 7 i starszych, Windowsa 8 nie znam i nie chcę znać). Ale da sie to zmienić przez zewnętrzne oprogramowanie.

0
somekind napisał(a):

Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%?
Wydaje mi się, że w Windowsach znajdzie się sporo rzeczy używanych przez jeszcze mniejszą liczbę użytkowników. Tu popieram @dzek69, brak wsparcia przez tyle lat? Jeden pulpit przez tyle lat? No tak, Windowsy są dedykowane przede wszystkim użytkownikom którzy odpalają co najwyżej przeglądarkę i skype...

Otwieranie dużej ilości okien na Windowsie to faktycznie bolączka. Mogliby zrobić chociaż kilka pulpitów pomiędzy którymi można się przełączać.

0

[1] Problem występuje wyłącznie u użytkowników zbanowanych przez Google.

O ile znajdziesz darmowy program robiący co oczekujesz (na to nie ma gwarancji, choćbyś Googlował 3 tygodnie). Jak już płacę za OS, to wolałbym nie dopłacać 40% jego ceny do brakujących funkcjonalności, o czym już mówiłem.

Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%?

14% użytkowników desktopów i 5% użytkowników laptopów (źródło). Sądzę, że wystarczająco, żeby to natywnie implementować (trochę wcześniej niż Win8).

0
othello napisał(a):

Prawie wszyscy, którzy podłączają zewnętrzny monitor do laptopa? W firmie gdzie pracuję prawie wszyscy którzy mają laptopa.

Łał, u mnie w firmie każdy ma laptopa z zewnętrznym monitorem i krzesło z Ikea, tylko co z tego? Jaki odsetek wszystkich użytkowników komputera stanowią programiści/informatycy?

adf88 napisał(a):

Windowsy są dedykowane przede wszystkim użytkownikom którzy odpalają co najwyżej przeglądarkę i skype...

No niestety, większość użytkowników tak robi. Nie zdziwiłbym się też, gdyby większość użytkowników nawet nie zdawała sobie sprawy, że do komputera można podłączyć drugi monitor.

Otwieranie dużej ilości okien na Windowsie to faktycznie bolączka. Mogliby zrobić chociaż kilka pulpitów pomiędzy którymi można się przełączać.

Na szczęście do tego są zewnętrzne programy.

Naprawdę nie rozumiem Waszego podejścia. Czemu niby wszystko powinno być wbudowane w system operacyjny? Sterowniki do tokarek CNC, Matlab i Kopiczek też?
W Windowsie nie ma przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki/wideo, przeglądarki plików graficznych - to wszystko soft, którego Microsoft nie potrafi napisać, więc trzeba go zainstalować dodatkowo. Na to też narzekacie?

dzek69 napisał(a):

O ile znajdziesz darmowy program robiący co oczekujesz (na to nie ma gwarancji, choćbyś Googlował 3 tygodnie).

http://bit.ly/HlFyjZ

Jak już płacę za OS, to wolałbym nie dopłacać 40% jego ceny do brakujących funkcjonalności, o czym już mówiłem.

Też bym chciał, żeby wszystko było za darmo, ale tak to nawet w Erze nie ma. ;)
Te "40% ceny systemu" to problem dla tych, którzy nie wykorzystują komputera do pracy. Bo jeśli komuś przez używanie takiego narzędzia wzrasta efektywność pracy, to nie jest to dla niego wydatek, lecz inwestycja, która się bardzo szybko zwróci.

Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%?

14% użytkowników desktopów i 5% użytkowników laptopów (źródło). Sądzę, że wystarczająco, żeby to natywnie implementować (trochę wcześniej niż Win8).</quote>
No brawo, tak jest teraz. A ile było w październiku 2009, listopadzie 2006, październiku 2001? Bo skoro powinno być to dawno zaimplementowane, to dwóch monitorów powinna używać znaczna grupa ludzi już od dawna, czyż nie?

0

Wszystko to prawda, no ale jakoś nie wydaje mi się że wprowadzanie takiej prostej funkcjonalności jak pasek zadań rozszerzalny na 2 ekrany dużo by kosztowało twórcę systemu? Ok, umówmy się - to właśnie twórca zewnętrznego oprogramowania musi się napocić żeby to osiągnąć - a to dlatego że takie rzeczy są realizowane przez winapi (hooki, wstrzykiwanie kodu itd). I dlatego zapewne tego typu programy jednak kosztują (czasem niemało).

Gdyby to było integralną częścią systemu, działałoby lepiej, stabilniej, szybciej i pewniej. Z porównując te "ficzery" z innymi zaawansowanymi elementami dodawanymi nawet poprzez zainstalowanie service packa, dodanie do windowsa tego o co pyta autor postu powinno znaczyć tyle co pierdnięcie pod względem stopnia trudności.

0

Swoją drogą, ciekawe ilu użytkowników Windowsa używa więcej niż jeden monitor? 1%?

Tylu, ilu potrzebuje mieć większą przestrzeń roboczą i woli trochę pokręcić głową, niż przełączać się pomiędzy dziesiątkami okien z drugą prędkością kosmiczną; Tego nie można łatwo ocenić, bo zwykły użyszkodnik nie potrzebuje mieć kilku monitorów (pewnie i tak nie wie, że można podłączyć więcej niż jeden); Takich, którzy to potrzebują i uważają, że praca staje się wygodniejsza jest mnóstwo - chcesz mieć twarde dowody, to zrób ankietę;

othello napisał(a)

Prawie wszyscy, którzy podłączają zewnętrzny monitor do laptopa?

Pod warunkiem, że się ma laptopa :] Ja w domu mam laptopa i dodatkowy monitor (laptop 4:3 i monitor 4:3 - obydwa rozdzielczości 1024x768) i nie narzekam - wygoda i szybkość pracy wzrosła; Trzeba się do tego przyzwyczaić, bo niektóre programy zachowują się dziwnie, ale ogólnie i tak jest lepiej, niż bez monitora;

Jakiś czas temu jak kupiłem dodatkowy monitor zainteresowałem się oprogramowaniem Display Fusion - świetne narzędzie, ale nie dla mojej archaicznej zintegrowanej karty graficznej (z 2002 roku - 48Mb RAM); Możliwości ma dużo i dość sporo problemów rozwiązuje (testowany na WinXP), jednak za bardzo obciąża mi system i całość działa znacznie wolniej;

adf88 napisał(a)

Otwieranie dużej ilości okien na Windowsie to faktycznie bolączka. Mogliby zrobić chociaż kilka pulpitów pomiędzy którymi można się przełączać.

Póki co trzeba się zadowolić rozszerzonym pulpitem;

0

Zapominacie, że drugim „monitorem” jest również projektor. O ile projektor do stacjonarnego to raczej rzadkość (ale nie mówię że nie!) to w laptopie do różnych prezentacji – firmy często wykorzystują.

Co prawda drugi pasek wtedy raczej nie jest potrzebny (wręcz przeciwnie), i myślę że Microsoft właśnie takie zastosowania widział do tej pory, a nie snobistyczne podłączanie dwóch monitorów do normalnej pracy :-)

0

Największym problemem z wieloma monitorami i Windowsem jest i tak to, że tylko na ekranie głównym jest pasek zadań.

Ja u siebie na Windows 7 mam pasek na innym ekranie niż główny monitor, a nie instalowałem żadnych zewnętrznych programów. Próbowałeś go po prostu przeciągnąć na inny ekran? :P

0

@ikolp: Ale tak go nie rozmnożysz, tak go przeniesiesz.

0

Przełącznik KVM? Mam taki + audio.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1