Jak obsługiwać kamerę internetową?

0

Czy wie ktoś, jak w Delphi przychwycić obraz z kamery (bez używania żadnych komponentów). Ja posiadam kamerę CREATIVE WebCam NX Pro (nie najlepsza) i o nią chodziłoby mi w szczególności, aczkolwiek bardzo miło widziane porady do wszystkich kamer internetowych.

PS. W ostatecznośći może być jakiś komponent.

0

Dzięki!, szukałem tego ale nie wpisałem chyba w wyszukiwarce wszystkich odmian słowa "kamera".

Jednak mimo wszystko chodziłoby mi o czysty kod, a nie komponenty.

0

Poczytaj o interfejsie TWAIN i WIA, ale od razu ostrzegam, że to są zaawansowane rzeczy.

0

Jeżeli sam zadajesz pytanie tutaj na ten temat, to wątpie abyś był w stanie zrozumieć ten "czysty kod"...

0

Może to cię zainteresuje.

0
0x666 napisał(a)

Może to cię zainteresuje.

ze zrozumieniem tego bedzie gorzej niz z samym kodem. ale tutaj: http://4programmers.net/file.php?id=1725 znajduje sie przyklad <ort>wykozystania </ort>- gotowiec ;) zanim jednak Lukas go tu zamiescil ja <ort>wykozystalem </ort>biblioteke AviCap32 do napisania swojego programu do kamer: http://4programmers.net/file.php?id=1525 - tyle ze to juz bez zrodla ;p

0
Deti napisał(a)

Jeżeli sam zadajesz pytanie tutaj na ten temat, to wątpie abyś był w stanie zrozumieć ten "czysty kod"...

:0 Nie rozumiem toku twojego rozumowania: Przecież programowanie nie polega na ściąganiu z internetu kompnentów, wklejania ich do projektu i korzystaniu z ich funkcji (takie "interaktywne puzzle"). Trzeba samemu nauczyć się pisać "czysty kod". :)

0
0x666 napisał(a)

Może to cię zainteresuje.

Fajne, fajne. Dzięki!

PS. Trzeba się w końcu wziąć za tego C++... [sciana]

0
wojtek_dodo napisał(a)

Nie rozumiem toku twojego rozumowania: Przecież programowanie nie polega na ściąganiu z internetu kompnentów, wklejania ich do projektu i korzystaniu z ich funkcji (takie "interaktywne puzzle"). Trzeba samemu nauczyć się pisać "czysty kod".

Słuszne podejście [soczek]

0
wojtek_dodo napisał(a)

PS. Trzeba się w końcu wziąć za tego C++... [sciana]

no nie koniecznie. powyzej podalem linki do mojego programu i qmpla. <ort>wykozystalem </ort>rowniez winapi i program napisany w delphi ;p

0
0x666 napisał(a)
wojtek_dodo napisał(a)

Nie rozumiem toku twojego rozumowania: Przecież programowanie nie polega na ściąganiu z internetu kompnentów, wklejania ich do projektu i korzystaniu z ich funkcji (takie "interaktywne puzzle"). Trzeba samemu nauczyć się pisać "czysty kod".

Słuszne podejście [soczek]

Tyle, że naiwne - nikt nie robi wszystkiego sam... no prawie

0

proponuje DirectShow

							   IGraphBuilder*  g_pGraphBuilder;
							   ICaptureGraphBuilder * ELO_ELO;
IBaseFilter*	g_pSource;     IBaseFilter**	g_pSource2;
IBaseFilter*	g_pWaveParser;
IBaseFilter*	g_pSoundRenderer;
IBaseFilter*   m_pFilterGraph;

 IBaseFilter *pSrcFilter;
IMediaControl*	g_pMediaControl;
IMediaSample*   g_cMediaSample;
IMediaEventEx*	g_pMediaEvent;
IMediaPosition*	g_pMediaPosition;
//-------------------------DirectShow WebCam Interface-----------------------
DWORD g_dwGraphRegister;

IVideoWindow  * g_pVW;
IMediaControl * g_pMC;
IMediaEventEx * g_pME;
IGraphBuilder * g_pGraph;
ICaptureGraphBuilder2 * g_pCapture;
PLAYSTATE g_psCurrent;// = Stopped;


//-------------------------DirectShow WebCam Interface-----------------------

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1