Darmowe Delphi 10.1 Berlin Starter Edition

Odpowiedz Nowy wątek
hnb
2016-08-23 11:20
hnb

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

7

Embarcadero zorganizowało czasową promocję na darmowe Delphi (podobną jak dla C++ Buildera jakieś dwa miesiące temu). Chwilowo zamiast €398.52 kosztuje €0.00. Link gdzie można zarejestrować/pobrać swój darmowy egzemplarz:

https://www.embarcadero.com/p[...]/starter/promotional-download


NewPascal.org

Pozostało 580 znaków

2016-11-25 22:34

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 55 sekund temu

Lokalizacja: Gorlice

0

@woolfik Na starterze masz inne platformy poza Windows 32 bit? To ciekawe...


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 1x, ostatnio: kAzek, 2016-11-25 22:35
A ja tak gdzieś napisałem? - woolfik 2016-11-26 00:22
A o czym jest temat? - kAzek 2016-11-26 05:09
tak wiem ale w moim poście pisałem o pełnej wersji tak w porównaniu do startera - woolfik 2016-11-28 08:53

Pozostało 580 znaków

Opi
2016-12-30 12:48
Opi

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

1

Jakiś czas temu wyszła aktualizacja Update2 do Delphi 10.1 Berlin za darmo.
Instalator zajmuje praktycznie tyle samo, dlatego może zmylić. Oto info z mejla:

Już JEST! Wersja 10.1.2 Berlin (Anniversary Edition) wyznacza nowe standardy jakości i wydajności, umożliwiając programistom szybsze niż dotychczas dostarczanie międzyplatformowych, natywnych aplikacji. Do bieżącej wersji wprowadzono szereg ulepszeń:

° Wsparcie dla Windows Desktop Bridge
° QuickEdits
° Nowe kontrolki VCL
° Nowe style Windows 10
° Rozszerzenia w instalatorze GetIt

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2016-12-30 15:51
2017-01-22 19:31

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

Zainstalowałem najnowszą aktualizację. Na splaszu fajerwerki nad Berlinem i napis Update 2 - Anniversary Edition:

e1.png

Jednak w oknie About widnieje Berlin Update 1:

e2.png

Czy to normalne? Jaki jest prawidłowy numer wersji Update 2?

  • e2.png (0.05 MB) - ściągnięć: 203
  • e1.png (0.25 MB) - ściągnięć: 184

Pozostało 580 znaków

2017-01-23 12:15

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

1
Azarien napisał(a):

Czy to normalne? Jaki jest prawidłowy numer wersji Update 2?

Taaa... to normalne ;-)
Więcej tu:
http://blog.marcocantu.com/bl[...]-question-berlin-update2.html

edytowany 1x, ostatnio: wloochacz, 2017-01-23 12:15

Pozostało 580 znaków

Opi
2017-01-31 23:22
Opi

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

U mnie jest poprawnie Update2, jednak najważniejszy jest nr wersji, który po aktualizacji zmienia się na: 24.0.25048.9432

Pozostało 580 znaków

xb
2017-02-12 18:40
xb
0

Czy ktoś zmusił C++ Buildera berlin do komponentów Jvcl i Jcl?

Pozostało 580 znaków

2017-03-27 19:21

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 55 sekund temu

Lokalizacja: Gorlice

0

Jest wersja 10.2 Tokyo ale jak sądzę nowa wersja w wydaniu Starter nic wielkiego nie wnosi, bo nowości którymi się chwalą nie ma w tej wersji.

EDIT:
Z tego co się doczytałem w rad-studio-feature-matrix to nowości mające zastosowanie w edycji Starter to:

  • obsługa wielowątkowości dla TBitmap, TCanvas i TContext3D
  • TDBImage bezpośrednio wspiera JPEG i PNG

poza tym jest kilka ulepszeń min. import projektów ze starszych wersji i WebBrowser.

Czyli szału nie ma zwłaszcza, że jeżeli chodzi o ograniczenia darmowej wersji zarówno licencyjne (czyli głównie śmiech na sali 1000$ na rok) i IDE to nic się nie zmieniło.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 2x, ostatnio: kAzek, 2017-03-28 06:57

Pozostało 580 znaków

2017-04-14 10:17

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

Co do licencji, to u mnie się Berlin obraził, i przy każdym starcie chce się na nowo aktywować, co się niby udaje, ale nie można utworzyć nowego projektu, a przy ponownym otwarciu jest znowu to samo.

Pokaż pozostałe 3 komentarze
@lukas_gab Gratuluję pochwaliłeś się, że jednak miałeś do czynienia z JEDNĄ wersją środowiska od Embarcadero. Do tego jak projekt portowany z dużymi przeskokami technologicznymi (co ile lat można spróbuj z VS6 przejść na 2015), prawdopodobnie nie wszystko zostało zrobione jak powinno a to na pewno nie pozostało bez wpływu właśnie na samą stabilność środowiska (nie wiem co tam dziwnego było zrobione) jak i co gorsza pewnie na produkt. - kAzek 2017-04-15 12:03
@kAzek: z przejściem z jednej wersji Delphi na inną jest taki problem, że co wersję mają inny pomysł na bazy danych, raporty itp. Spodziewałbym się mniejszych problemów w przejściu z VS6 na dzisiejszą wersję. - Azarien 2017-04-15 12:19
Błagam ... rozumiem ze program może działać niestabilnie ale IDE... To jakby lekarz dostawał zapaści z powodu kiepskiego zdrowia pacjenta. To badziew i tyle. Nie przecZe Delphi jako język jest fajny ale środowisko i narzędzia to tragedia. - lukas_gab 2017-04-15 12:44
@lukas_gab nie no czytam i nie wierze, naprawdę myślisz, że bzdury w plikach projektów (jakieś niepotrzebne śmieci, nieprawidłowe ścieżki, nieprawidłowe przełączniki kompilatora, brak potrzebnych wpisów) muszą pozostawać bez wpływu na pracę środowiska? - kAzek 2017-04-15 13:15
Jeśli brak czegoś powoduje krzaczenie programu to jest badziewny bo nie reaguje dobrze na błędy i nieprzewidZiane sytuacje. Głupi napisze program który działa tylko w idealnym środowisku. Zreszta nie znasz tego projektu to co gadasz o błędach w plikach?? No tak jak program walnie AV zamiast komunikatem i wróżeniem do pracy to to wina użytkownika a nie programisty ... Jakoś inne idę działają dobrze a tylko te badziewie się rypie. - lukas_gab 2017-04-15 13:53

Pozostało 580 znaków

Opi
2017-04-17 22:29
Opi

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Czy ktoś z Was spotkał się z błędem "Runtime error 216 at 00407DFA"?

Delphi przy co 3-ciej kompilacji, nawet czystego projektu, najpierw puszcza błąd "Access Violation" a na końcu powyższy.
Jeśli wykonam "Syntax check" to problem znika, do kolejnego przekompilowania projektu.


Tak, to był błąd w Delphi. Został naprawiony dopiero w wersji 10.2.2 Tokyo (Update2):
https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-16439

edytowany 2x, ostatnio: Opi, 2017-12-26 20:34
Instalowales cos dodatkowo w ide? Masz update 2? - vpiotr 2017-04-18 07:19
Delphi 10.1 update2, Eurekalog 7.5.1.0, CnPack IDE Wizard 1.1.1.849. Podejrzewam ostatni dodatek: zacznę od niego... - Opi 2017-04-18 14:43

Pozostało 580 znaków

Opi
2017-12-26 11:52
Opi

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

2

Wydana została aktualizacja Delphi 10.2 Tokyo do wersji 10.2.2

https://blog.andreamagni.eu/2[...]o-release-2-available-en-ita/

Lista poprawek: http://edn.embarcadero.com/article/44770
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=iGnJANX18uw

Przy okazji, wspomniany błąd wyżej, faktycznie występował w środowisku i został naprawiony dopiero w wersji 10.2.2 Tokyo (Update2):
https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-16439
"RSP-16439:: Internal compiler error in IDE on a random file, after clicking compile again compilation continues, may take up to 3 times to compile the whole project"

edytowany 4x, ostatnio: Opi, 2017-12-26 20:36

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0