Numer wiersza StringGrid do ComboBox

0

Witam.
Znajdzie się ktos kto przekonwertuje mi ten kod C++ na Pascal i pomoże w tej drugiej kwestii, która opisuję niżej

void __fastcall TForm1::FormShow(TObject *Sender)
{
 for(int i = 1; i < Form1->StringGrid1->RowCount; i++)
      {
        ComboBox1->Items->Add(IntToStr(i));
      }
}

Nie odsyłajcie , prosze do Google, przez kilka dni bez skuteczne poszukiwania. Sam zrobiłem coś takiego

const
  ColIndex = 0;
var
  I : integer;
begin
  Memo1.Clear();
  for I := 1 to Form1.StringGrid1.RowCount - 1 do
  begin
      ComboBox1.Items.Add(IntToStr(i));
end;
end;

W Memo mam notatkę, jak pobrać z ComboBox nr wiersza StringGrida bym mógł tę notatke przypisać do wybranego wiersza

0

Ale co Ty w ogóle chcesz zrobić? Tak napisałeś swój post, że nie wiadomo o co chodzi...

Ten kod:

void __fastcall TForm1::FormShow(TObject *Sender)
{
 for(int i = 1; i < Form1->StringGrid1->RowCount; i++)
      {
        ComboBox1->Items->Add(IntToStr(i));
      }
}

można przetłumaczyć na Delphi tak:

procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
var
  I: Int32;
begin
  for I := 1 to StringGrid1.RowCount - 1 do
    ComboBox1.Items.Add(IntToStr(I));
end;

lub tak:

procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
var
  I: Int32;
begin
  for I in [1 .. StringGrid1.RowCount - 1] do
    ComboBox1.Items.Add(IntToStr(I));
end;

i tyle; Choć bezpieczniej było by uwzględnić tzw. FixedRows:

procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
var
  I: Int32;
begin
  for I := StringGrid1.FixedRows to StringGrid1.RowCount - 1 do
    ComboBox1.Items.Add(IntToStr(I));
end;

Jeżeli chciałeś o coś innego zapytać to zadaj pytanie sensowniej i przedstaw jak najwięcej informacji na temat problemu, żeby nie było żadnych wątpliwości;

PS: Jeśli o to końcowe pytanie chodzi, to raczej ComboBox.ItemIndex się nada.

0

W Memo mam notatkę, jak pobrać z ComboBox nr wiersza StringGrida bym mógł tę notatke przypisać do wybranego wiersza

Napisz to jeszcze raz po polsku tak żeby można było zrozumieć o co Tobie chodzi. Bo czytam to 10ty raz i nie bardzo wiem, co poeta miał na myśli. Podaj przykład co masz i co ma się pokazać oraz w jakim komponencie. A wątek to raczej do Newbie. Poza tym zarówno kolumny jak i wiersze TStringGrid są indeksowane od zera, ale rozumiem, że zerowy wiersz masz jako fixed row więc go pomijasz. Natomiast ten kod przetłumaczony z C++ masz według mnie poprawnie.

EDIT: poprzednim mnie ubiegł z odpowiedzią, ja tylko dodam od siebie, że jeżeli masz problemy z banalnymi podstawami i męczysz się z tym kilka dni, to jak nie odesłać Ciebie gdzie indziej niż do Google. Najpierw należy przeczytać jakiś kurs, wtedy będziesz znał elementarne podstawy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1