Globalne $DEFINE

0

Istnieje jakiś sposób na wykonanie globalnego makra {$DEFINE symbol}?

Np.mamy program:

{$DEFINE jakis_symbol}
Program xyz;
Uses MojModul;
Begin
 MojModul.Cos;
End.

Oraz MojModul.pas:

Unit MojModul;
 
 Interface

 Procedure Cos;

 Implementation

(* Cos *)
Procedure Cos;
Begin
 {$IFDEF jakis_symbol}
  Writeln('true!');
 {$ELSE}
  Writeln('false!');
 {$ENDIF}
End;

End.

Chciałbym, aby to makro jakis_symbol było również widzialne z tego MojModul, lecz oczywiście to nie działa tak prosto :/
Jest jakiś switch czy funkcja kompilatora (Lazarus (FPC)), która by na to pozwalała?
Ew.mógłbym zrobić plik switches.inc i includować go za pomocą {$I switches.inc} w każdym z pliku mojego projektu, ale to zostawiam jako opcję na sam koniec :P

0

W delphi7 we właściwościach projektu na zakładce Directories/Conditionals masz takie pole jak Conditional defines. W DXE3 jest to we właściwościach projektu w gałęzi Delphi compiler

0

Akurat nie piszę w Delphi :P
Natomiast - tak dla potomnych - odpowiednikiem tego co napisałeś, w Lazarusie będzie:
Opcje kompilatora -> Inne : Opcje niestandardowe, po czym -dnazwa, np.: -dNIGHTLY

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1