BDE, paradox - dziwny problem z edycją tabeli

0

Witam,

Mam durnowaty problem, z którym walczę i nie mogę go zwalczyć od ho ho a może i dłużej :)
Otóż:
Mam dwa komputery. Komputer nr1 WinXP Pro, komputer nr 2 WinXP Home.
Odpalam na komputerze nr 1 aplikację korzystającą z BDE i baz paradox. W pewnym momencie podczas działania programu, po przyciśnięciu odpowiedniego przycisku dochodzi do edycji wpisu w jednej z tabel za pomocą table1.edit. Edycja dokonuje się poprawnie, tabela zostaje odświeżona, a jej stan active ustawiony na false. Mogę takiej edycji dokonywać ile razy chcę i zostaje ona dokonana bez problemów.
Problem zaczyna się na drugim komputerze. Jest oczywiście na nim zainstalowane BDE (nie w tej samej wersji co na komputerze nr 1. Próbowałem znaleźć w sieci wersję taką samą, ale nie udało mi się (ver 5.01). Wszystkie ustawienia w BDE Admin są identyczne jak na komputerze nr 1.
W czym problem? Na komputerze nr 2 występują jakieś problemy z dostępem do tabeli - program się nie wiesza, ale w tabeli rekord się nie edytuje.
Kombinowałem już w desperacji z BDE Administratorem i ustawiłem parametr LocalShare na true i o dziwo za pierwszym razem edycja dokonuje się idealnie, natomiast za drugim razem kiedy kliknę na przycisk, który dokonuje edycji, to program wiesza się na ok 1 minutę, po czym pojawia się komunikat "lock time out". Ręce opadają. Pobrałem z sieci najnowszą wersję BDE, usunąłem starą, zainstalowałem nową i problem nadal występuje. Gdzie może być pies pogrzebany?

1

trzeba jeszcze zatwierdzić zmiany po edycji przez database.commit aby odblokować rekord.
BTW jeśli to Twoja aplikacja i jesteś w trakcie pisania to daj sobie spokój z bde bo tylko się wrzodów nabawisz

0

Misiek my to zawsze będziemy się gryźli o te paradoxy :) już kiedyś próbowałeś mnie nawrócić na sql a ja cały czas uparcie siedzę w paradoxach.

Gdyby rekord był zablokowany to na pierwszym komputerze występowałby problem a na pierwszym nie ma problemu właśnie (tu w BDE admin parametr localshare ustawiony jest na false).

EDIT:
problem rozwiązany. zabrakło table.active.false w jednym miejscu, czyli misiek mniej więcej dobrze mnie naprowadziłeś, ale zastanawia mnie dlaczego na komputerze nr1 wszystko działa mimo, że tabela jest active.true.

0

bo to pierwszy komp blokował rekord/tabele (nie wiem na jakim poziomie potrafi blokady bde zakładać)
btw jak planujesz działać coś więcej z bde i paradoxem po sieci to poszukaj na sieci opisu jak go skonfigurować bo to nie takie hop siup :/. Gdzieś to kiedyś miałem ale niestety link wziął i wsiąkł

0

Ok, dzięki wielkie. Temat uznaję za zakończony. Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0