Combobox jak w Gadu-Gadu

0

Witam, jak sprawić aby w Combobox ukazał sie tekst gdy komponent ten ma wartość Style ustawioną na csDropDownList taka procedurka nie działa

ComboBox1.Text:='tekst';

W gg osiągnięto taki efekt tylko jak(mam na mysli comboboxa przy logowaniu)

0

Nie wiem jaki ComboBox jest w Gadu-Gadu, bo używam GG rzadko i do tego
starszej wersji, która nie ma żadnego ComboBoxa podczas logowania. Może:

ComboBox1.Items.Text := 'coś';
ComboBox1.ItemIndex := 0;

O takie coś Tobie chodzi?

0

jeżeli chcesz sprawdzić czy jest jakiś tekst w combo wybrany z listy to sprawdzasz prosztym warunkiem

ComboBox1.ItemIndex>=0

ale warunek musi być, że

ComboBox1.Style:=csDropDownList;
0
olesio napisał(a)
ComboBox1.Items.Text := 'coś';
ComboBox1.ItemIndex := 0;

Albo lepiej cos w tym stylu:

ComboBox1.Items.Add('coś');
ComboBox1.ItemIndex = ComboBox1.Items.IndexOf('coś');

Za bledy w kodzie z gory przepraszam bo nie mam jak sprawdzic (w pracy, linux)...

0

Dobra dzięki wszystko działa, jesteście świetni :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1