Przyszłość BDE

0

Witam Wszystkich

Zabieram się za pisanie programu, który ma posłużyć do zbierania danych "statystycznych" - wyniki pomiarów. Po pewnym czasie (myślę roku, może dwóch) jak danych nazbiera się więcej, zamierzam dane poddać statystyce i wyciągnąć wnioski z pomiarów.

Pamiętając jeszcze z zamierzchłych wersji Delphi bazy danych Paradoxa i komponenty Table, DBSource oraz DBGrid mam do Was pytanie. Czy DBE będzie przydatne za jakiś czas, czy np. poradzi sobie z Vistą? A może lepiej byłoby przerzucić się na jakiś bardziej współczesne, przyszłościowe rozwiązanie, o których nie ukrywam nie mam pojęcia?

Czy dać sobie spokój z BDE, a może jest to całkiem przyzwoite rozwiązanie, tyle że stare ?

Chcę uchronić się przed sytuacją, że nazbieram danych, a potem okaże się że format plików jest na tyle stary że niewiele z tym się da zrobić...

Pozdrawiam i liczę na komentarze.

0

no to przecież można zrobić normalnie - zapisywać dane do plików tekstowych, nie? :-)

0
Max1414 napisał(a)

no to przecież można zrobić normalnie - zapisywać dane do plików tekstowych, nie? :-)
:-D :-D :-D

BDE już od dość długiego czasu nie jest wspierane i rozwijane przez Borlanda. Dużo lepszym wyjściem jest jakaś darmowa baza w pełni SQLowa, np. FireBird, PostgreSQL, SQLite, MySQL, czy też darmowe wersje "dużych" baz, Oracle XE, SQL Server EE.

Napisz jakie masz Delphi (wersja) to coś się doradzi.

BTW jeśli miałeś stycznoś z bazami BDE to nie będzie to jakiś ogromny skok w nieznane tylko w nową jakość :)

0

Obecnie mam TurboDelphi Explorer - wersja darmowa, bez możliwości instalowania komponentów.
Dla DBE do wersji instalacyjnej dołączałem BdeInst.dll i wszystko działało pod XP.
Zastanawiam się tylko, jak to będzie wyglądało pod Vistą - czy się nie okaże że trzeba było pomyśleć o znianie za wczasu ...

0

Obecnie mam TurboDelphi Explorer - wersja darmowa, bez możliwości instalowania komponentów.
Dla DBE do wersji instalacyjnej dołączałem BdeInst.dll i wszystko działało pod XP.
Zastanawiam się tylko, jak to będzie wyglądało pod Vistą - czy się nie okaże że trzeba było pomyśleć o znianie za wczasu ...

0

a jaki przewidujesz rozmiar bazy? Jeśli powyżej 100 - 200 MB plus do tego indeksy (nie wyobrażam sobie robienia jakichś raportów bez indeksów) to od razu daj sobie spokój - jak ma działać bezawaryjnie to nie paradox

0

Bazy danych niewielkie - na pewnio nie dochodzące do 100 MB - myślę że maksymalnie 10-20 MB.

Problem w tym, że BDE nazwijmy nauczyłem się (czytaj "liznąłem") i najchętniej bym przy tym został.
Jeśli jednak np. mój program który teraz będzie chodził, potem nie będzie chciał działać pod Vistą ze względu na DBE to muszę się dokształcić.

Tak naprawdę to BDE potrzebne mi jest to tego, żeby użytkownik wprowadził serię liczb, program doliczył do tego to i owo i mogę to zapisać np. w pliku txt.

Potem jednak będę musiał móc to wczytać ten plik z powrotem na nim podziałać.

0
Majster napisał(a)

Tak naprawdę to BDE potrzebne mi jest to tego, żeby użytkownik wprowadził serię liczb, program doliczył do tego to i owo i mogę to zapisać np. w pliku txt.

Mógłbyś to bardziej rozwinąć - do czego to BDE ci potrzebne :) ? Bo do wprowadzania serii liczb nie jest potrzebne BDE :)

0

Posłuchaj mnie Max1414

Piszesz te swoje jakże cenne odpowiedzi, ale jak dotąd to nic mądrego się od ciebie nie dowiedziałem.
Także nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się tłumaczyć poco mi DBE.

Jak czegoś nie wiem, to nie ściemniam tylko pytam. A jak ktoś pisze odpowiedzi - tak jak ty - po to tylko żeby coś napisać, to sobie GG odpal...

0
Majster napisał(a)

Posłuchaj mnie Max1414

Piszesz te swoje jakże cenne odpowiedzi, ale jak dotąd to nic mądrego się od ciebie nie dowiedziałem.
Także nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się tłumaczyć poco mi DBE.

Jak czegoś nie wiem, to nie ściemniam tylko pytam. A jak ktoś pisze odpowiedzi - tak jak ty - po to tylko żeby coś napisać, to sobie GG odpal...

dobra nieważne, źle zrozumiałem twój poprzedni post...

0

To ja się może dołączę z małym OT, aczkolwiek po części związanym z tematem.

Robię sobie pewien programik (docelowo ma być z tego większa rzecz), i z uwagi głównie na uwarunkowania techniczne (mam delphi 4 standard i delphi turbo exploler) wybrałem technologię BDE -> sterownik ODBC -> Firebird (w szczątkowych fragmetach dbexpress). Nie jest to aplikacja MDI - na ekranie jednocześnie jest zawsze 1 okno modalne. W związku z tym w bardzo prosty sposób można zrobić (właściwie nic nie robiąc) pobieranie danych z kontrolek bazodanowych (Query + RequestLive). A czym sposób prostszy, tym mniej kodu, czym mniej kodu tym mniej pracy, czym mnie kodu to też tym mniej błędów, czy mniej kodu to też łatwiejsze utrzymanie.
Chodzi mi to na ten moment całkiem fajnie (chociaż teraz to dopiero podstawy ale solidne - kilkadziesiąt formatek w kilku dll'kach). Wydaje mi się że BDE jest przede wszystkim bardzo wygodne i dopracowane. Fakt nie jest już wspierane. Dodatkowo, podejrzewam że rozwiązanie które wybrałem ma się nijak wydajnościowo do dbExpress czy ADO. Jednak gdyby dbExpress miało takie bajery jak BDE to też by nie było szybkie (buforowanie rekordów ...). Oczywiście można stosować provider'y, cached updates i inne ale IMHO BDE było (i jest) najwygodniejsze z dostępnych technologii.

Co do Visty to nie widzę żadnych przeszkód w połączeniu jej z BDE, natomiast co do Paradox'a to już uhm. Polecem Firebird'a. Nawet jeśli nie będzie on wykorzystywany w 100% to i tak lepiej się na niego przesiąść (wersja 2.1 ma już bardzo fajne rzeczy - polecam). Poza tym jeśli znasz jak mówisz tylko BDE, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie ściąnął sterownik ODBC do FB, dodał sobie źródło danych (w ODBC Administrator), i używał tego źródła jako alias dla BDE. Dalej wszystko robisz tak jakby to był Paradox - tyklo że działa to o niebo szybciej : )

Pozdrawiam

0

Dzięki wielkie b0bik

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to wówczas dane nie są zapisywane w formacie Paradox'a tylko Firebird'a, a pozostała cześć jest niezmienna (komponenty obsługujace tabelę, polecenia obsługi itp.) - dalej używam swoich Table, DBDatoSourec, DBGrig ?

A gdzie mogę ściągnąć tą wersję 2.1 ?

0

b0bik co do samego BDE to powiedzmy tak - jeśli jest tylko POŚREDNIKIEM między Delphi a bazą SQLową (np. FireBird, PostgreSQL, MSSQL, Oracle, ...) to ok, pod warunkiem, że nie potrzebujesz szybkiego dostępu do danych i program nie będzie działał w sieciach rozproszonych.
Ale jeśli BDE ma być głównym sterownikiem BD (np. bazy Paradox) to trzy razy nie. BDE + Paradox to

  1. problemy w pracy sieciowej
  2. ubogi SQL
  3. częste wywalanie się indeksów (im większe bazy tym częstsze wywalanie)
    Przerabiałem to i nigdy więcej :p
    BDE ma to do siebie, że samo z siebie jest nastawione na płaskie bazy a co za tym idzie takie rzeczy jak ściąganie wszystkich danych (czy to z zapytania czy tabeli) nie patrząc na to, że aktualnie potrzebne jest tylko np. 10% danych. Jeśli jest dostęp do DBXów to jest to wg. mnie znacznie lepsze rozwiązanie.

Majster
komponenty, które mają DB na początku są niezależne od silnika BD i równie dobrze możesz je podpiąć pod Paradoxa, Oracla, FireBirda jak i nawet pliki CSV. Jedynie zmieniają się komponenty do obsługi konkretnej bazy - np. Query zmienia się w IBQuery dla FireBirda

0
Majster napisał(a)

Posłuchaj mnie Max1414

Piszesz te swoje jakże cenne odpowiedzi, ale jak dotąd to nic mądrego się od ciebie nie dowiedziałem.
Także nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się tłumaczyć poco mi DBE.

Jak czegoś nie wiem, to nie ściemniam tylko pytam. A jak ktoś pisze odpowiedzi - tak jak ty - po to tylko żeby coś napisać, to sobie GG odpal...

żeby nie było, że nic się nie dowiedziałeś....

Majster napisał(a)

A gdzie mogę ściągnąć tą wersję 2.1 ?

http://www.google.pl/search?q=Firebird+2.1+download&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

0
Misiekd napisał(a)

Ale jeśli BDE ma być głównym sterownikiem BD (np. bazy Paradox) to trzy razy nie. BDE + Paradox to

  1. problemy w pracy sieciowej
  2. ubogi SQL
  3. częste wywalanie się indeksów (im większe bazy tym częstsze wywalanie)

Czyli na co mam sie zdrcydować, skoro ten Paradox to lipa ?

0

ja bym Ci polecał Firebirda + sterownik do ODBC + ADO a i do tworzenia, edycji, podglądania bazy IBExpert personal edition

0
Misiekd napisał(a)

ja bym Ci polecał Firebirda + sterownik do ODBC + ADO a i do tworzenia, edycji, podglądania bazy IBExpert personal edition

To już prawie wyjdzie na to samo co:

Firebirda + sterownik do ODBC + BDE :)

z tym że prawie robi wielką różnicę : ) Ale jak gość zna TQuery, TTable to już by mógł tą moją propozycje wykorzystać.

0

a jest BDE w TDelphi? - pytam bo nie pamiętam

0

Jest :) - to wiem

0

Max1414 napisał:

no to przecież można zrobić normalnie - zapisywać dane do plików tekstowych, nie? :-)

Trzymajcie mnie bo zaraz coś roz$%^%$lę [!!!] [!!!] [rotfl] [rotfl]

Misiekd napisał:

Dużo lepszym wyjściem jest jakaś darmowa baza w pełni SQLowa, np. FireBird, PostgreSQL, SQLite, MySQL, czy też darmowe wersje "dużych" baz, Oracle XE, SQL Server EE.

Na miejscu ludzi, którzy używają BDE, zająłbym się raczej tym o czym wspomniał Misiekd.
Robiłem kiedyś bazy Paradox. Po "zabawach" z indexami szybko z tego zrezygnowałem i przeniosłem się na SQL/Firebird/Interbase itd. Do dziś dzień wychodzę na tym bardzo dobrze.

<font size="3">Olać te BDE [!!!] :-[ </span>

0
RedbaK napisał(a)

Olać te BDE [!!!] :-[

No dobrze olać, ale może by tak coś zaproponować w zamian ? Gość nie pyta czy olać czy nie, tylko co ma wybrać.

Przyszło mi do głowy jeszcze IBX. Tyle tylko że w TD Explorer tego nie ma : ( Dla przeciętnego użytkownika zaprzyjaźnionego z TQuery, TTable, TDatabase jedyną różnicą jest to że trzeba dodać jeszcze TIBTransaction, reszta jest podobna.

Ale tutaj dodam że przy wyborze tej technologii trzeba sobie zdawać sprawę, że jesteśmy skazani na Firebird'a lub Interbase'a więc skalowalność jest zerowa. A stosując rozwiązanie oparte na ODBC, mamy tą zaletę, że pod nasze źródło danych podpinamy jakąkolwiek bazę, i wszystko jest OK - trzeba mieć tylko sterownik ODBC.

Tak czy siak polecam z uporem maniaka BDE -> ODBC -> Firebird :)

Pozdro

0
b0bik_____ napisał(a)

No dobrze olać, ale może by tak coś zaproponować w zamian ? Gość nie pyta czy olać czy nie, tylko co ma wybrać.
ale przecież zaproponował

A stosując rozwiązanie oparte na ODBC, mamy tą zaletę, że pod nasze źródło danych podpinamy jakąkolwiek bazę, i wszystko jest OK - trzeba mieć tylko sterownik ODBC.

Tak czy siak polecam z uporem maniaka BDE -> ODBC -> Firebird :)

do tego jest ADO/DBX a nie BDE

BTW za http://groups.google.com/group/pl.comp.lang.delphi/msg/90c33263b7b3453a można się domyśleć, że BDE na viście nie działa :p

0

b0bik_____ napisał:

jeszcze IBX. Tyle tylko że w TD Explorer tego nie ma

Co to znaczy nie ma? Jak nie ma jak jest i swobodnie z nich korzystam w TDE. :-)

A tamten jeśli już musi BDE to niech się pouczy Paradoxów.

0
RedbaK napisał(a)

Co to znaczy nie ma? Jak nie ma jak jest i swobodnie z nich korzystam w TDE. :-)

Że nie ma znaczy to że nie ma defautowo na palecie komponentów, a i doinstalować się w obecnych wersjach nie da. Nie mniej jednak nie oznacza to że nie da się ich używać, tworząc je w sposób dynamiczny ... : )

0

Że nie ma znaczy to że nie ma defautowo na palecie komponentów

Pozostawie to bez komentarza, bo ktoś tu chyba nie dowidzi. [!!!] [rotfl]
Tylko zastanawiam się co robi tam całe 28 komponentów IBX po zainstalowaniu TDE...

0
RedbaK napisał(a)

Pozostawie to bez komentarza, bo ktoś tu chyba nie dowidzi. [!!!] [rotfl]
Tylko zastanawiam się co robi tam całe 28 komponentów IBX po zainstalowaniu TDE...

Uhm, głowę bym dał że nie mam IBX'ów po instalacji Turbo Delphi Explorer, ale nie chcę się upierać zanim jeszcze raz nie sprawdzę w chacie. Jeśli masz rację to oczywiście zwracam honor, i z drugiej strony bardzo się cieszę : )

0

Uhm, głowę bym dał że nie mam IBX'ów po instalacji Turbo Delphi Explorer, ale nie chcę się upierać zanim jeszcze raz nie sprawdzę w chacie. Jeśli masz rację to oczywiście zwracam honor, i z drugiej strony bardzo się cieszę : )

Zobaczysz u siebie i jak je znajdziesz to tylko wpłynie na twoją korzyść. :-)
Mi się bardzo fajnie pracuje na tych komponentach i na tym TDE.
Szkoda tylko że nie ma socketów (clientsocket, serversocket) w TDE, no chyba że gdzieś są zamienniki pod TDE?

0
RedbaK napisał(a)

Zobaczysz u siebie i jak je znajdziesz to tylko wpłynie na twoją korzyść. :-)

A może to kwestia kolejności instalacji. Nie pamiętam jak to robiłem, ale wydaje mi się że najpier TD a potem Interbase 7.5 (chyba). Może jak nie ma instalacji IB to instalator TD nie daje kontrolek IBX ?? Bo jestem raczej pewien, że u mnie ich nie ma.

0

W sumie to nigdy nie instaluję Interbase z tą myślą, że i tak korzystam zawsze z darmowego IBExperta, a komponenty i tak się instalują, tak jak instalowały się w poprzednim kompilatorze jakiego używałem czyli D7 ENT. :-)
Wątpię, aby instalacja komponentów IBX była zależna od instalacji Interbase. :-)

0

Aż z ciekawości odpaliłem TDE, w moim również NIE ma kontrolek IBX, jest dbExpress, BDE i ADO, co widać na załączonym obrazku.
user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1