Cytowanie całych treści postów?

5

Większość umiejętnie korzysta z funkcji cytowania, odnosząc się do fragmentów postów które chcą skomentować. Nie irytuje Was jednak że cześć osób nie potrafi korzystać z tej funkcjonalności? Przycisk Odpowiedz jest traktowany jak w mailu, przez co trzeba przewijać w dół aby dojść do właściwiej treści.

Może jakieś zmiany w tym temacie? Może przycisk Odpowiedz powinien po prostu przenosić do formularza odpowiedzi, a dopiero + dodawałby treść do cytowania? Co myślicie?

3

Całkowicie popieram. Codziennie kilka(naście) razy edytuję posty, w których ktoś wrzuca całego posta wiszącego piętro wyżej, żeby po cytacie na pół ekranu dodać tylko coś w stylu "OK, dzięki, spróbuję"

6

Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej, ale super by była możliwość zaznaczenia myszką danego tekstu, kliknięcie "cytuj" i wtedy automatyczne cytowanie tego fragmentu. Jak korzystam z laptopa to mogę jeszcze cytat skracać, ale przez przeglądarkę na androidzie to już nie bardzo by mi się chciało

1

Był już taki pomysł: Cytowanie selektywne Niestety jest problem, który wydaje się nie do rozwiązania (zobacz mój ostatni post).

Zobaczymy jeszcze co inni powiedzą na ten temat...

1

Po ostatnich zmianach (brak strony do edycji/tworzenia posta) działanie + i Odpowiedz wydaje się obecnie robić dokładnie to samo (pomijając przewijanie strony i chmurkę informacyjną).

0

Trudny pomysł:
porównać czy cytujemy cały post - jeśli tak to zwinąć treść posta (tak jak to się dzieje przy wątkach na gmailu). Przy zapisie można by było zrobić podmiankę i zapisać sam ID posta. Choć może nie bo post może być później edytowany, więc trzeba by było trzymać też jego wersje - właśnie warto wspomnieć że czasem cytuje się całego posta po to by go "utrwalić" i żeby autor nie mógł już zmieniać lub usunąć swoich słów.

Trudniejszy pomysł:
zrobić mapowanie HTML -> markdown (po indeksach?). Wtedy możliwe by było zrobienie cytowania selektywnego z zachowaniem markdown (teoretycznie całkowicie wykonalne patrząc na to co zwraca window.getSelection())

1

Można by iść tropem mikroblogów, czyli Odpowiedz wstawiałoby login użytkownika w <textarea>.

@Marooned tak - te dwa przyciski robią prawie to samo, poza przewijaniem strony. Zostało to wprowadzone całkiem niedawno po sugestiach @somekind

1

No dobrze, zrobiłem tak jak powiedziałem i teraz te dwa przyciski robią co innego. Zobaczymy jaki będzie odzew.

0

Ciekawe. Mnie się widzi (ale rzadko korzystam). Skoro są dwa przyciski, to i różnią się funkcjonalnością.

1

Ech, no niestety trzeba nabrać nowych przyzwyczajeń, i klikać zazwyczaj dwa razy, a nie raz jak kiedyś.

A ten przycisk z plusem - gdyby nie to, że wiem, co robi, to bym się nigdy nie domyślił. Ciekawe, czy nowi użytkownicy forum nie mają problemu z domyśleniem się, po co on jest.

0

@somekind: Niby jest tooltip ale jestem otwarty na propozycje w tej kwestii :)

4

To skoro o tooltipach mowa, to Odpowiedz ma nadal stary (nieadekwatny już) tooltip.

3
Adam Boduch napisał(a):

@somekind: Niby jest tooltip ale jestem otwarty na propozycje w tej kwestii :)

Tooltip mówi "Odpowiedz na ten post", a przycisk tak naprawdę dodaje cytat z postu do pola odpowiedzi, więc myślę, że coś tu można zmienić. Może "dodaj do pola odpowiedzi", albo coś takiego.

4

lol, myślałem, że coś się zepsuło i zacząłem po prostu ręcznie cytować posty (za pomocą znaku >). Też gdyby nie ten wątek, to bym się nie domyślił, że trzeba nacisnąć +.

A przy "odpowiedz" jest cudzysłów, tak jakby sugerowało, że zrobi cytat.

2

@LukeJL: Chwilę temu powstał nawet wpis na blogu w tej sprawie - Zauważyliście, że wiele osób...

Ale tak mi się wydaje, że skoro działanie kilku przycisków do odpowiadania w wątku wymaga specjalnych wyjasnień, to znaczy, że są kłopoty z UI. Niestety, sam za bardzo nie mam pomysłu, jak to zrobić, żeby było bardziej intuicyjne :(

4

Ok, znowu się pomyliłem próbując zacytować post @cerrato :D :D :D

cerrato napisał(a):

Ale tak mi się wydaje, że skoro działanie kilku przycisków do odpowiadania w wątku wymaga specjalnych wyjasnień, to znaczy, że są kłopoty z UI. Niestety, sam za bardzo nie mam pomysłu, jak to zrobić, żeby było bardziej intuicyjne :(

Jak dla mnie w pierwszej kolejności trzeba by zamienić funkcjonalność + i " - cudzysłów sugeruje cytowanie, więc powinien być powiązany z dodaniem cytatu do formularza odpowiedzi. + może spokojnie oznaczać wywołanie kogoś @username. Choć może symbol @ zamiast + byłby z kolei bardziej spójny z wywołaniem?

Tak czy owak bardziej intuicyjne byłoby, gdyby przycisk z cudzysłowem dodawał cytat (i mógłby się nazywać "Cytuj" / "Dodaj cytat" żeby nie pozostawić wątpliwości), a plusik wywoływać usera w odpowiedzi.

2

No efekt tej zmiany jest mam wrażenie odwrotny do zamierzonego, bo ludzie najpierw z przyzwyczajenia klikają w "Odpowiedz" mając nadzieję, że to doda cytat z postu + przewinie do formularza odpowiedzi (tak jak to było kiedyś), ale to tak nie działa, więc potem klikają dopiero "+".
W efekcie w posty z odpowiedziami często zaczynają się od nicka (dodanego przez "Odpowiedz"), a potem dopiero zacytowanej treści:

@superdurszlak: > ##### [superdurszlak napisał(a)](/Forum/Post/1721201):
Ok, znowu się pomyliłem próbując zacytować post @cerrato :D :D :D

Ogólnie mam wrażenie, że klikania jest znacznie więcej, a jak ktoś już w końcu postanowi zacytować post, to i tak zacytuje cały.

1

Druga sprawa, ponieważ teraz formularz "szybkiej odpowiedzi" stał się chyba domyślnym (kliknięcie w "Odpowiedz" nie odsyła mnie teraz do tego dużego formularza na pustej stronie, który kiedyś był, tylko przewija w dół) to powinien być szerszy. U mnie domyślnie mieszczą się ok. 4 linie tekstu, mogę go rozciągnąć tym dzyndzlem w prawym dolnym rogu, ale po powrocie do edycji tekstu z powrotem się zwija do czterech linii. Nie jest to wygodne :(

1

mogę go rozciągnąć tym dzyndzlem w prawym dolnym rogu, ale po powrocie do edycji tekstu z powrotem się zwija do czterech linii.

@superdurszlak - u mnie okienko z odpowiedzią się samo rozciąga w trakcie pisania

screenshot-20201105111007.png

2

Mi się ogólnie ta zmiana podoba (choć dekada przyzwyczajeń robi swoje), ale zgadzam się z głosami, że przyciski mogą być nieco mylące.

2

Heh, jak widać ciężko wypracować dobre rozwiązanie :)

@superdurszlak: słuszna uwaga z ikonkami.

EDIT: zmieniłem ikonki zgodnie z Twoimi sugestiami:

screenshot-20201107190621.png

0

Niestety coś jest nie teges :( Najwyraźniej w mojej przeglądarce ikona @ z font-awesome się nie renderuje.

screenshot-20201108104027.png

Jak coś to FF 80.0.1 na Linux Mint 20 Cinnamon, bez żadnych hardkorowych kustomizacji.

0

@superdurszlak: A jaki masz element HTML tam?

0

@Adam Boduch: sądząc po tym, że wraz z @Silv obserwujemy błąd w różnych przeglądarkach (ja na FF ale Chromium nie, Silv odwrotnie), oraz że na serwerze dev najwyraźniej problemu nie mam, zacząłem podejrzewać cache jako winowajcę i spróbowałem jeszcze wyczyścić cache przeglądarki - bez skutku, problem wciąż występuje. Czy jest możliwe, że coś się rypnęło np. po stronie CloudFlare i czasem nadal serwuje stare CSSy?

0

Ja sobie FF na Androidzie przełączyłem w tryb desktop i mam ten sam efekt, który opisuje Sitek.

5

U mnie pomogło odświeżenie cache.

Wyjaśnienie tej zagadki jest następujące (dla ciekawskich): ta klasa CSS nie była wcześniej wykorzystywana toteż wtyczka do webpacka ją usuwała aby zmniejszyć rozmiar CSS. Ale gdy ją użyłem, to webpack nie wygenerował nowej nazwy pliku CSS (każda zmiana w CSS powoduje zmianę nazwy pliku aby odświeżać u Was cache) przez co u Was przeglądarki zaciągają nadal starą wersję.

Rozwiązaniem będzie po prostu wprowadzenie jakiejś poprawki w CSS która wygeneruje nową nazwę i wówczas cache się odświeży :)

3

Nowe rozwiązanie jest kompletnie nieżyciowe. Przez to że "część osób nie potrafi korzystać z tej funkcjonalności" mamy teraz do wyboru albo skopiowanie treści posta, ale do pola edycyjnego to trzeba już sobie ręcznie stronę przewijać, albo owszem automatyczne przeniesienie do edycji ale bez cytatu - co w przypadku dłuższych wątków jest niepomocne.

Jako workaround klikam najpierw cytat a potem "odpowiedz", co nie jest wygodne i wkleja w posta dodatkowego śmiecia.

0

@Azarien: rozwiązaniem może być przewijanie w obu przypadkach, tak?

0

@Azarien: zrobiłem zgodnie z Twoją sugestią. Póki co można potestować na serwerze testowym. Może jednak powinniśmy pójść o krok dalej i przycisk "Odpowiedz" nie powinien nic wstawiać jeżeli w textarea jest już jakaś treść? Tak głośno myślę.

1

a czemu nie może być tak jak w starej wersji serwisu? Było moim zdaniem dobrze, klikało się "Odpowiedz" i tyle. Teraz trzeba kliknąć dwa przyciski żeby uzyskać to samo. Przycisku "Dodaj cytat" nigdy do tej pory nie używałem. Jeśli chodzi o to że ludzie zostawiają całą treść posta zacytowaną to może dodać alert z ostrzeżeniem gdy zacytowało się posta w całości - w stylu gmaila przy wysyłaniu pustego maila. Albo moja stara propozycja czyli też w stylu gmaila - zwinąć treść. Rozumiem że był problem że niektórzy cytowali zbyt dużo ale teraz jest to rozwiązane imo kosztem wygody wszystkich użytkowników

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1