Cytowanie selektywne

Odpowiedz Nowy wątek
2020-07-27 21:34

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 8 godzin temu

5

Na forach by Przemo istnieje taka opcja jak cytowanie selektywne.

Mogę zaznaczyć w poście fragment tekstu, po czym kliknąć "cytowanie selektywne" i w edytorze pojawi mi się tylko zaznaczony fragment tekstu. Kojot bije Przema pod wieloma względami, ale tej opcji mi jednak brakuje, bo muszę za każdym razem w cytowanym poście ponownie odszukiwać interesujący mnie fragment.


Pozostało 580 znaków

2020-07-27 21:56
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

3

Brak tego ficzera ma zachęcić do pisania holistycznych odpowiedzi koncentrujących się na ogólnej myśli postu, zamiast walczeniu z poszczególnymi zdaniami /s ;-)

Z ciekawości - nie mając porównania jak wygląda to na phpbb - cytowanie całego postu i ręczne usuwanie zbędnych fragmentów jest dużo bardziej problematyczne niż takie selektywne cytowanie?


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2020-07-27 21:57
Ułatwia bardzo dużo. Ręczne wycinanie to spora upierdliwość jeśli już ktoś korzystał z "cytowania selektywnego" i wie że można lepiej.. - katakrowa 2020-07-27 22:41

Pozostało 580 znaków

2020-07-27 22:07

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 8 godzin temu

0
Patryk27 napisał(a):

Z ciekawości - nie mając porównania jak wygląda to na phpbb - cytowanie całego postu i ręczne usuwanie zbędnych fragmentów jest dużo bardziej problematyczne niż takie selektywne cytowanie?

Jeśli chcę nawiązać do pojedynczego zdania dłuższej wypowiedzi, to tak.


Pozostało 580 znaków

2020-07-27 22:31

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

Lokalizacja: Chorzów

3

Przyłączam się do prośby. Mi także tego bardzo brakuje. Z tego powodu zrezygnowałem już z napisania dziesiątek odpowiedzi. Niby pierdoła ale w poważniejszych dyskusjach i kłótniach to rzecz niemal niezbędna :-) Warto zobaczyć jak np. na elektrodzie rozwijają się całe wątki dzięki temu, że można własnie w łatwy sposób odnieść się do fragmentu wypowiedzi a nie do całości. Oczywiście daje to dużo możliwości czepialskim, jednak myślę, że ogólnie byłoby to korzystne.


Projektowanie i programowanie. Hobbystycznie elektronika i audio oszołom.

Pozostało 580 znaków

2020-07-27 23:57
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 20 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

2

UI już pęka od nadmiaru przycisków, a tu kolejne proponują… ;)

W temacie – mi taka funkcja nie jest potrzebna. Z reguły cytuję cały post i usuwam to, czego komentować nie potrzebuję. Czasem jednak zdarza się, że chcę zacytować jedno znaczeni, ale podczas usuwania niepotrzebnej części odnajduję więcej zdań do skomentowania. W takim przypadku dobrze mieć treść całego posta, bo dzięki temu nie muszę szukać go i cytować jeszcze raz (tym razem standardowo).


UI już pęka od nadmiaru przycisków moderatorzy maja więcej guzików niż normalny user :P - Shalom 2020-07-28 00:23
@Shalom: w sumie to tylko o jeden więcej – ten z rozwijanym menu. ;) - furious programming 2020-07-28 01:00
Zależy pod czyim postem, bo normalny user raczej nie może edytować ani usuwać cudzych postów. :P - somekind 2020-07-28 02:50
Forum dla programistów. Dopóki jest mniej przycisków niż w IntelliJ to damy radę :) - tsz 2020-07-28 18:36

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 00:52

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 14 godzin temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

7

@furious programming: ilośc przycisków to nie problem, ja takie coś zaimplementowałem na swoim forum pod zwykłym przyciskiem "odpowiedz" tylko był tam mały "if" sprawdzający czy jest zaznaczony tekst z zawartości tego posta czy nie. Jak jest to wrzucał do cytowania tylko ten fragment :)


It's All About the Game.
Że w ten sposób… może… może… :D - furious programming 2020-07-28 01:00

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 02:30

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 8 godzin temu

1

Bo trzeba zdjąć tą upiedliwą wk...ę pt:
Markdown jest obsługiwany. Ctrl+V wkleja obraz ze schowka (Firefox oraz Chrome)
która za każdym razem pół ekranu zasłania.


edytowany 1x, ostatnio: Freja Draco, 2020-07-28 02:30
Pokaż pozostałe 2 komentarze
ten komunikat można zamknąć i już się nie pojawia. - Adam Boduch 2020-07-28 09:17
@Adam Boduch: Tak, pod warunkiem, że się nie ma w przeglądarce ustawionego kasowania ciastek na koniec sesji :p - Freja Draco 2020-07-28 10:19
Po co mieć ustawione w przeglądarce coś, co utrudnia życie? - somekind 2020-07-28 10:32
Nadmiar ciasteczek grozi otyłością. - furious programming 2020-07-28 16:36
@Freja Draco: ta informacja zapisywana jest w local storage, a nie w cookie. - Adam Boduch 2020-07-29 07:15

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 08:46

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Kraków

1
Patryk27 napisał(a):

Brak tego ficzera ma zachęcić do pisania holistycznych odpowiedzi koncentrujących się na ogólnej myśli postu, zamiast walczeniu z poszczególnymi zdaniami /s ;-)

Problem w tym, że prędzej czy później posty przeradzają się w przydługie tyrady (wiem, moje też xD) i trudno się w ogóle odnieść holistycznie do takiego posta, trzeba to choćby na akapity rozbić.

Inna sprawa, że jak ktoś zacytuje w całości taką tyradę to post niesamowicie puchnie i jest ściana powtarzającego się tekstu, do którego gdzieś tam na końcu ktoś się odniósł i trzeba scrollować. To już lepiej nie cytować wcale.

Że już nie wspomnę cytowania postów w których ktoś kogoś zacytował... :D


Nie znam się, ale się wypowiem

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 09:20
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

5

Całkiem spoko pomysł. Od razu pomyślałem o rozwiązaniu takie jakie proponuje @mr_jaro, czyli brak dodatkowego przycisku. Ja jestem akurat w trakcie przepisywania front endu widoku wątku. Sporo mam już zrobione, postaram się dodać tę funkcjonalność. Dodałem już zadanie na github.

Funkcję, nie funkcjonalność… - furious programming 2020-07-28 16:38

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 09:24
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Taka opcja by się przydała, tylko pytanie czy ludzie będą z niej korzystać.

Sam codziennie kilkanaście razy edytuję posty ludzi, którzy korzystają z odpowiedzi z cytatem i wrzucają cały poprzedzający post tylko po to, żeby dopisać pod spodem coś w stylu OK, zaraz sprawdzę czy działa. Niestety, obawiam się, że i tak do takich pacjentów za wiele nie dotrze i nadal będą robić bałagan.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2020-07-28 16:52
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 20 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

1
superdurszlak napisał(a):

Problem w tym, że prędzej czy później posty przeradzają się w przydługie tyrady (wiem, moje też xD) i trudno się w ogóle odnieść holistycznie do takiego posta, trzeba to choćby na akapity rozbić.

Zawsze warto dzielić tekst na akapity, bo to znacznie ułatwia czytanie.

Inna sprawa, że jak ktoś zacytuje w całości taką tyradę to post niesamowicie puchnie i jest ściana powtarzającego się tekstu, do którego gdzieś tam na końcu ktoś się odniósł i trzeba scrollować.

To jest niestety nie dość że głupota, to w dodatku moda. Na wielu innych forach ludzie właśnie w ten sposób ze sobą rozmawiają – cytują cały ostatni post i dopisują trochę od siebie. Następny robi to samo, kolejny to samo i tak w kółko. Po kilku postach, wątek zajmuje kilka ekranów i zamiast czytać po kolei co ludzie mają do powiedzenia, trzeba wręcz szukać tych odpowiedzi w gąszczu cytatów. Już nie wspomnę o tych miejscach, w których cytat jest tak samo formatowany jak normalny tekst… :/

To samo niestety nadal ma miejsce w wiadomościach e-mail. Ludzie też nie ogarniają, że w dzisiejszych czasach, klient pocztowy po pierwsze sam nie kasuje przeczytanych wiadomości, więc zawsze można sobie sprawdzić o czym się dyskutowało miesiąc temu, a po drugie, posiada opcję grupowania wiadomości w całe rozmowy, więc jeszcze łatwiej ogarnąć całość.

To już lepiej nie cytować wcale.

Dokładnie. Odpowiadasz na cały post to po prostu piszesz co masz do napisania. Odpowiadasz na cały nieostatni post w wątku – dodaj nick użytkownika przed wiadomością, aby było wiadomo kogo się czepiasz. Jeśli cytujesz to tylko wybrane fragmenty.



@Adam Boduch: nie wiem jak inne przeglądarki, ale Firefox (nawet stary ESR na XP) ma opcję zaznaczania kilku osobnych fragmentów tekstu, za pomocą Ctrl+LPM. Jeśli już tworzyć cytat z zaznaczonego tekstu, to dobrze by było robić to dla wszystkich zaznaczonych kawałków, a nie tylko dla jednego. Oczywiście, o ile inne przeglądarki też taką funkcję posiadają. Problem tylko w tym, że trzeba uwzględnić osadzone cytaty oraz skrawki kodu.

PS: coś mi się wydaje, że przycisk + pod postami nie działa – klikam i nic się nie dzieje. ;)


edytowany 5x, ostatnio: furious programming, 2020-07-28 16:57
Co do dzielenia swojego posta na akapity - wiadomo. Mówię o sytuacjach gdzie post składa się z wielu akapitów i ciężko odnieść się do wszystkich naraz ;) - superdurszlak 2020-07-28 17:08
Z reguły tekst dzieli się na akapity po to, aby oddzielić sprawy niepowiązane ze sobą. Dlatego cytowanie wielu z nich w postaci jednego bloku faktycznie nie ma żadnego sensu. - furious programming 2020-07-28 17:09
to w dodatku moda. Na wielu innych forach ludzie właśnie w ten sposób ze sobą rozmawiają - coś jak odpowiadanie na maila nie usuwając poprzedniego.. (naleciałość sprzed gmaila i ich wątków) - a potem przewijasz godzinami ;) acz ma to sens czasem jak ktoś dołącza nową osobę do wielomailowej dyskusji - Marooned 2020-07-29 13:44
No właśnie, niby sprzed g-maila, ale ludzie używający go nadal to robią. I jest to strasznie wkurzające. - furious programming 2020-07-29 16:46
Google mógłby domyślnie wyłączać dodawanie maila i byłoby ok - Marooned 2020-07-30 11:06

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0