Prosba o porade...

0

Prosze zajrzec np. tutaj: http://coyote.boduch.net/demo/Csharp

Pierwsza sprawa: menu dla artykulow z modulu "wiki", czyli tych - mozliwych do edycji z poziomu front-endu. Jak sie podoba?

Druga sprawa: wyswietlanie listy stron nalezacych do danej kategorii. Ja to zrobilem w ten sposob, iz po prawej srtonie wyswietla sie cos a'la menu, czyli ramka "Strony w tej kategori"... tylko cos nie jestem do konca przekonany do wygladu tejze ramki...

Jezeli ktos ma linki do stron, gdzie ciekawie jest rozwiazany ten aspekt, to chetnie rzucilbym okiem :)

0

Ramka jest taka troche.... mdla? Chyba ten szary kolor powoduje, ze w pierwszej chwili automatycznie pomija sie ten kawalek strony uznajac go za malo istotny - tak jak stopka w aktaulnej wersji jest szara i raczej rzadko ktos ja czyta. Wydaje mi sie, ze wystarczy zmienic kolor tej ramki i bedzie ok.
Rozwijane menu - fajne, ale tez troche malo widoczne. Moze jakis napis do tego, zeby juz pierwsze spojrzenie mowilo do czego sluzy ten przycisk i rozwiewalo watpliwosci - nie to nie jest reklama ;)
To takie moje subiektywne odczucia - nie jestem zadnym ekspertem z tej dziedziny :)

0

Dzieki za sugestie. A jaki kolor - uwazasz - bylby odpowiedni dla tej ramki?

0

też bym dodał jakieś info, że pod << kryją się przydatne funkcje

0

Yhm... np. pionowy napis "MENU"?

0

Hmm, zdecydowanie cos w tym stylu. Jakby nie post Marooneda, to nie zorientowałbym się w ogóle, że tam coś jest.

E:
co mnie jeszcze denerwuje, to że jak mam menu, to są Kategorie i Pozostałe, pomiędzy którymi przełączam się bez przeładowania strony, a jak klikam w Zakładki, to mi już przeładowuje i przenosi mnie gdzieś. Wkurza. Wolałbym tam mieć też jakieś małe podmenu umieszczone albo coś, żeby wszystkie główne zakładki zachowywały się tak samo.
I czcionka w podmenu (testbin, Test parserów) brzydka jakoś :P

0

@pako1337: Co do tych zakladek, to mozna to zmienic w panelu administracyjnym, wiec luz :) Tak ustawilem jedynie dla zaprezentowania mozliwosci systemu.

A co do czcionki to przyjrze sie temu :)
W kazdym razie, dzieki za opinie!

0

wszystkie testy na opera 10.10

ja się czepię jeszcze tego nieszczęsnego trójkącika do rozwijania podmenu :p

  1. wydaje mi się, że jest za mały i przez to mało widoczny. Pierwszy raz, gdy przejechałem nad nim "niechcący" pojawiło mi się menu i musiałem dłuższą chwilę machać myszką zanim zaczaiłem OCB [wstyd]
  2. także pokazywanie/chowanie działa dziwnie - tylko na mouse enter

3.jak wspominał Cyriel prawa ramka zlewa się z tłem. Nie jestem plastykiem ale może wystarczy dodać obrys (zielony :>) do niej aby zaznaczyć jej granice

  1. wyjeżdżające menu z prawej - ładnie by wyglądało jakby po wysunięciu znaczek << zmieniał się na >> i po schowaniu z powrotem
0

Tak, poniewaz wczsniej rozwjianie menu dzialalo na zdarzenie onclick. Tzn. po nacisnieciu trojkacika menu bylo pokazywane. Po sugestii pewnego uzytkownika, zeby sie rozwijalo po najechaniu, tak tez zrobilem. I dziala na mouse enter - to prawda.

Dodatkowo oprogramowalem zdarzenie onmoseleave samego menu. Czyli jezeli menu jest rozwiniete i opuscimy jego rejon, zniknie. Fajnie, by bylo, zeby menu rozwijalo sie po najechaniu na dana pozycje, nie tylko na trojkacik. Tzn. na digg.com jest tak, ze po naprowadzeniu kursora myszy nad dana pozycje, zostaje ona wyraznie zaznaczone. IMHO to jest fajne. Ale zeby dodatkowo menu bylo rozwijane w tym momencie. Moze to kiedys sie zmieni (jezeli nikt tego nie zmieni predzej :P), ale to troche dlubania bedzie...

Co do menu rozwijajacego sie z boku (tzn. to >>) to ktos tu zasugerowal napis MENU, po prostu. Mysle, ze tak zrobie.

Co do obrysu: bede kombinowal... Jezeli jedna ktos bedzie mial jakies sugestie (np. wstawi screena jak to mogloby wygladac) to chetnie zobacze :)

0
Adam Boduch napisał(a)

Tak, poniewaz wczsniej rozwjianie menu dzialalo na zdarzenie onclick. Tzn. po nacisnieciu trojkacika menu bylo pokazywane. Po sugestii pewnego uzytkownika, zeby sie rozwijalo po najechaniu, tak tez zrobilem. I dziala na mouse enter - to prawda.

Adamie tutaj chodziło mi o to, że jeśli rozwinie się menu i nie wejdzie na jakąś pozycję a np. do góry to ponowne wjechanie na trójkącik powioduje zamknięcie menu - to jest takie mało intuicyjne

Co do rozwijania po najechaniu na pozycję to też o tym pomyślałem ale stwierdziłem, że za dużo roboty.

Moja propozycja

user image

  1. ramka dookoła prawej ramki :p - coś takiego miałem na myśli - wystarczy zaznaczyć jej granice i już wyróżnia się z tła
  2. menu - zostawił bym << (>>) a jedynie dodał napis MENU
  3. w rozwijanym menu są puste obszary (zaznaczone na czerwono) - dziwnie to wygląda bo
    a) jest niesymetryczne z góry więcej z dołu mniej
    b) od góry pierwszy item ma jeszcze linię poziomą nad sobą a u dołu nie
  4. w jakiś sposób oznaczyć, gdzie kończy się jeden item menu a gdzie zaczyna następny i jednocześnie przywiązać trójkącik do konkretnej pozycji. Chociaż to co zrobiłem (te ramki ciemniejsze) za cholerę mi się nie podoba ale nie mam innego pomysłu

BTW w nowym coyote można by dodać autoskalowanie obrazków, żeby nie rozwalały forum :p

0
Misiekd napisał(a)

Adamie tutaj chodziło mi o to, że jeśli rozwinie się menu i nie wejdzie na jakąś pozycję a np. do góry to ponowne wjechanie na trójkącik powioduje zamknięcie menu - to jest takie mało intuicyjne

Tak, wiem o co Ci chodzilo. Ale co wobec tego sugerujesz? Jak to rozwiazac? Bo jezeli oprogramujemy ten "trojkacik" zdarzeniem onmouseleave to w ogole beznadziejnie. User nie zdarzy naprowadzic kursora nad menu, ale usunie z trojkacika i menu znika. Mozna pomyslec jeszcze o timerze w JavaScript ewentualnie.

Co do rozwijania po najechaniu na pozycję to też o tym pomyślałem ale stwierdziłem, że za dużo roboty.

Dzieki za sugestie! Na pewno wezme do siebie :) Z obramowaniem ramki wiem mniej wiecej o co chodzi, bede kombinowal jak to rozwiazac. Tak samo zwroce uwage na odstepy w menu.

0
Adam Boduch napisał(a)

Tak, wiem o co Ci chodzilo. Ale co wobec tego sugerujesz? Jak to rozwiazac? Bo jezeli oprogramujemy ten "trojkacik" zdarzeniem onmouseleave to w ogole beznadziejnie. User nie zdarzy naprowadzic kursora nad menu, ale usunie z trojkacika i menu znika. Mozna pomyslec jeszcze o timerze w JavaScript ewentualnie.

domyśliłem się :) że tak to działa. Nie wiem czy jednak "klikalno-rozwijalne" menu nie było by lepsze - tak jak na tej stronce, którą podałeś

0

A po co tam JS w ogóle do tego prostego menu?
Adamie, obadaj naszą nową stronę główną, a w szczególności menu główne - czysty CSS
http://www.wikia.com/Wikia

0

Oo, o wlascie takie cos mi chodzilo :) Zeby tak menu chodzilo, tyle, ze przystosowane kolorystycznie :P Ale zeby sie pojawialo przy naprowadzeniu kursora nad dana pozycje :)

0

Zakładki są... brzydkie.
Boczne menu powinno samo wyjeżdżać, i samo się chować gdy nic się nie wybierze.
Pod Firefoksem z jakiegoś powodu nie mogę wybrać zakładki „Zakładki”. Pod IE działa.

0

Jezeli ktos zaproponuje ladniejsze rozwiazanie, ktore zostanie poparte przez wiekszosc to wrzuce na SVN :) nie ma problemow. Ale poki nikt nie zaproponowal to musi zostac :P

Zakladka "Zakladki"... hmm, ona jest linkiem do osobnej strony. Tak zostalo skonfigurowane.

0
Marooned napisał(a)

A po co tam JS w ogóle do tego prostego menu?
Adamie, obadaj naszą nową stronę główną, a w szczególności menu główne - czysty CSS
http://www.wikia.com/Wikia

Na Operze jest maly bug z tym menu. Pierwsza pozycja w tym menu jest jakby przekreslona przez obramowanie, ktore jest ponizej. Wyglada jakby to obramowanie mialo wiekszy z-index niz menu ;/

A dlaczego tyle JS do menu: wczesniej to menu obslugiwalo zdarzenie onclick. Nie bylo jak teraz obslugiwane przez hover. Nieco poprawilem to menu, przenioslem czesc obslugi na CSS. Nadal nie jestem w pelni zadowolony z jego wygladu, ale coz, musi poczekac ;) W przyszlosci sie poprawi.

0

Hmm, możliwe. Jak już pisałem gdzieś obok, nie wspieramy Opery. Od 2 lat jej udział wynosi około 3% (+/- 0.5%) (mamy 32 miliony odsłon miesięcznie). Potrzeba na nią prawie tyle samo hacków co na IE, więc nie ma się co nią przejmować (u nas). Nie patrzyłem na statsy 4p.

0

U nas jest druga, po FF :)
Ale hacki na opere?? I tyle samo co na IE? 8-|

0

Sam widzisz, menu.. działa wszędzie poza Operą ;-)

a jak już masz obrazki w sprite i chcesz używać clip() to masakra, niewidzialne fragmenty przykrywają stronę i klikasz w to, czego nie widać.. ale ja tam szczegółów nie znam, nie zajmuję się CSSem

0

Nie no, ja sie zdzwiliem jak pisales o hackach na Opere. Nigdy nie uzywalem takich, nawet nie wiedzialem, ze sa takie.

W koncu Opera od dawna przechodzi test Acid2, przechodzi tez Acid3 (FF nie) i raczej (x)html/css pisany pod FF jak i Opere powinien dzialac tak samo. Ale fakt, ze jest na Operze pare rozbieznosci jezeli chodzi o JS.

No ale nevermind - to wasza broszka ;) Poza tym malym szczegolem o ktorym wspominalem wszystko sie wyswietla prawidlowo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1