Jak sprawdzic stan serwera?

0

Szukałem, ale odpowiedzi nie znalazłem, pewnie jest banalna a ja ślepy...
Otóż potrzebuję funkcji, która sprawdzi czy na danym serwerze jest aktywny jakiś port.
Cos w stylu sprawdzaj(ip_serwera,port,timeout). I miało by to zwracać wynik w ms.
Wiem jestem zielony ;(
Chce napisać mały programik, który sprawdzi czy działa serwer gry (cos takiego jak statusy na stronach www tylko ze w c++ a nie php), wiec odpada zwykły ping, bo serwer działa na jednym ip i 3 portach.

Oczywiście chodzi o sprawdzenie z komputera klienta ;)

0

dla tcp laczysz sie po prostu z portem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0