Wydobycie podwładnych pracowników danego szefa z jednej tabeli

0

Jak wydobyć lub zliczyć ilość podwładnych danego szefa, jeśli mamy tylko jedno tabele Pracownik, a w niej id pracownika, imie, nazwisko itp ?

0
SELECT COUNT(1) FROM Pracownik WHERE idSzefa = 1;
0

Ale to wydobędziesz tylko jednego pracownika w ten sposób albo czegoś nie rozumiem.

2

Tak, czegoś nie rozumiesz...

0

danego szefa czyli normalny człowiek wychodzi z założenia, że masz id konkretnego szefa, którego ilość podwładnych chcesz zliczyć. Następnym razem wyrażaj się precyzyjnie.

SELECT idSzefa, COUNT(1) FROM Pracownik GROUP BY idSzefa;
0

zamiast count(1) może być count(*) ?

1
Uczynny Jeleń napisał(a):

zamiast count(1) może być count(*) ?

Tak, może być również count('dupa') albo count(666) też zadziała.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1