SQL DISTINCT na jedna tabele

0

Witam. Mam tabele z 9 kolumnami. Imie,nazwisko,data,godzina,miasto itp
Chcialbym wyslac zapytanie Sql takie by:
wyswietlilo mi wszystkie osoby bez powtarzajacych sie godzin..
np. In
Kamil Adamski 2013 13.00 rzeszow
Kamil Brzoza 2013 13.00 rzeszow
Lukasz Adamski 2013 13.15 rzeszow
Kamila Adamski 2013 13.15 rzeszow

out

Kamil Adamski 2013 13.00 rzeszow
Lukasz Adamski 2013 13.15 rzeszow

Szukalem w google informacji na temat DISTINCT na 1 kolumne ale nie potrafie nic sensownego znalezc.
Prosze kazdego kto moze pomoc o pomoc

1

przecież w tym przykładzie masz cztery RÓŻNE imiona i nazwiska! To po czym wybrałeś konkretnie te dwa a nie np

Kamil Brzoza 2013 13.00 rzeszow
Kamila Adamski 2013 13.15 rzeszow

0

CHodzi mi to to zeby mi kasowalo wiersze z powtarzajaca sie godzina. Jesli 13 osob bedzie zapisane na godzine 13.15 to zeby mi wyswietlalo tylko 1.

0
zaka2 napisał(a):

CHodzi mi to to zeby mi kasowalo wiersze z powtarzajaca sie godzina. Jesli 13 osob bedzie zapisane na godzine 13.15 to zeby mi wyswietlalo tylko 1.

Tak napisałeś w pierwszym poście, umiemy czytać. Którą jedną ma Ci wyświetlać? Chcesz losowo pomijać 12 osób? Przy jednym zapytaniu zwróci Ci pierwszą osobę na tę godzinę, a przy drugim 8. osobę - będzie ok? Tak wynika z Twojego pytania - tylko, ze to nie ma sensu.

0

najlepiej bylo by gdyby wyswietlalo 1 osobe z bazy.

0

to sobie poszukaj pod hasłem limit

0

<%
rs = stmt.executeQuery("select DISTINCT * from pacjenci WHERE godzina IN (SELECT DISTINCT godzina FROM pacjenci)");
while (rs.next())
{
out.println("");
out.println(""+rs.getString("IMIE")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("NAZWISKO")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("EMAIL")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("data")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("godzina")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("Miasto")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("pesel")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("tel")+"</td>");
out.println(""+rs.getString("adres")+"</td>");
out.println("</tr>");
}
rs.close();
stmt.close();
conn.close();
%>

0
SELECT * FROM pacjenci GROUP BY godzina;

Have fun - ale to bez sensu.

0

up. Dzieki wielkie..
a takie zapytanie
SELECT *
FROM pacjenci A
RIGHT JOIN (SELECT DISTINCT godzina FROM pacjenci) AS TR
ON TR.godzina = A.godzina

?

0
SELECT A.*
FROM pacjenci A
LEFT JOIN pacjenci B ON A.godzina = B.godzina AND A.id < B.id
WHERE B.id IS NULL

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1