Problem z MS SQL Server 2005

0

Łączę się przez JDBC z MS SQL Server 2005 i pojawia się:

com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerException: The TCP/IP connection to the host  has failed. java.net.ConnectException: Connection refused: connect
0

Start -> ustawienia -> panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> SQL Server Configuration Manager -> SQL Server 2005 Network Configuration -> Protocols for MSSQLSERVER -> zaznaczasz TCP/IP na enabled -> SQL Native Client Configuration -> Client Protocols -> TCP/IP na enabled i już :-)

ewentualnie w MS SQL Management Studio, we właściwościach servera bazy ( Database Engine ) w zakładce Security, zaznacz: 'Windows and SQL auth', jako że standardowo zaznaczone jest 'Windows AUTH only'

pzdr.

0

Użyłem pierwszego sposobu i nie pomogło :(

0

sprawdź czy masz uruchomiony service SQLBrowser...to musi działać, problemy pozniej ewentualnie mogą być z zalogowaniem (np. konto 'sa' jest domyślnie disabled ;-] ) ale samo połączenie działa po włączeniu TCP/IP we właściwościach, jak napisałem wyżej...

0

Wyłącznoy :( Jak go włączyć?

0

tak jak każdy z service, z wiersza poleceń: net start nazwa_service
lub też: start -> uruchom ->wpisujesz services.msc i Enter -> w okienku szukasz swojej usługi i ją włączasz i tyle

ja osobiście preferuję odpalanie wszystkiego ręcznie, bo po co maja mi chodzić w tle jakieś procesy ( jak np. MS SQL Server ) gdy ich nie potrzebuję, tylko zasoby zjadają, jeśli chcesz zrobić podobnie, to w tym oknie z Services ustaw usługi związane z MS SQL na Manual, a następnie napisz sobie 2 pliki .bat:
MS SQL Start.bat

net start MSSQLSERVER
net start SQLSERVERAGENT
net start MSSQLServerOLAPService
net start SQLBrowser
net start msftesql
net start MsDtsServer
net start ReportServer
net start SQLWriter

oraz MS SQL Stop.bat

net stop MSSQLSERVER
net stop SQLSERVERAGENT
net stop MSSQLServerOLAPService
net stop SQLBrowser
net stop msftesql
net stop MsDtsServer
net stop ReportServer
net start SQLWriter

mam tu jeszcze Raporty i OLAPa, których możesz nie mieć, więc sprawdź i wewnetualnie wymaż odpowiednie linie
i teraz możesz uruchamiając te pliki startować, stopować te usługi gdy chcesz, również inne jak MySQL, Postrge, Apache, etc, etc...

0

Chyba bazdy danych nie są mi przeznaczone, bo chociaż to włączyłem, to nadal mam ten sam wyjątek :(

0

może, chociaż wątpię, być to kwestia złego budowania connectionStringa, ja mam tak i na prawde działa, też walczyłęm z tym wyjątkiem ze 2 dni, ale włączenie TCP/IP dało rade:
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms378845.aspx

private java.sql.Connection con = null;
private final String url = "jdbc:sqlserver://";
private final String serverName = "localhost";
private final String portNumber = "1433";
private final String databaseName = "mojabaza";
private final String userName = "sa";
private final String password = "mojehaslo";
private final String selectMethod = "cursor";


private String getConnectionUrl() {
		return url + serverName + ":" + portNumber + ";databaseName="
				+ databaseName + ";selectMethod=" + selectMethod + ";";
	}

public MSSQLklient() throws Exception {
		// Get connection		
		try {
			Class.forName("com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver");
			con = java.sql.DriverManager.getConnection(getConnectionUrl(),userName, password);
			if (con != null)
				System.out.println("Connection Successful!");
		} catch (Exception e) {
			e.printStackTrace();
			System.out.println("Error Trace in getConnection() : "
					+ e.getMessage());
		}
	
0

Nadal ten sam problem :(

0

no to już nie wiem, bo wątpię by to była wina dysrtybucji (mam Developer), ale wiem że na express też działa...prze-google-uj to jeszcze, ale wina leży w tym, że prawdopodobnie łączysz się ze złym serverem/na złym porcie, albo coś z tym tcp/ip... zobacz czy sie możesz połączyć przez telnet z tym serverem...a jak nie tosie na Postgre przerzuć ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1